Najnovije vesti

MISTERIJA JEZERA U INDIJI: Posle 50.000 godina od smaragdno zelene, jerezero poslalo roze! (VIDEO)
Foto: Profimedia

naučnici zbunjeni

MISTERIJA JEZERA U INDIJI: Posle 50.000 godina od smaragdno zelene, jerezero poslalo roze! (VIDEO)

Planeta

Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičaasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.

Jezero Lonar u državi Maharaštra iznenada je promenilo boju pre nekoliko dana na iznenađenje ljudi koji žive u okolini. 

foto: Profimedia

Stručnjaci smatraju, navodi Si-En-En, da bi uzrok mogao biti povećanje slaniteta vode, procenat algi ili kombinacija ta dva faktora, kao što se to dogodilo s Velikim slanim jezerom u Juti ili jezerom Hilijer u Australiji.

Gajanan Karat, lokalni geolog, rekao je u videu objavljenom na Tviteru turističke organizacije Maharaštre, da se to dešavalo i ranije, ali da nije bilo tako izrazito. 

"Izgleda kao da je jezero crveno ove godine zato što je porastao slanitet", rekao je on i dodao da se količina vode u jezeru smanjila, porastao je slanitet i to je uzrok tih promena.

Karat je napomenuo i da naučnici istražuju prisustvo crvenih algi i da li je to uzrok promene boje vode. 

foto: Profimedia

Uzorci su poslati u nekoliko laboratorija, rekao je, i "kad to bude proučeno, tek tada ćemo biti u prilici da sa sigurnošću kažemo zašto je voda u jezeru postala crvena".

Jezero, koje se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaja, nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju pre oko 50.000 godina. Naučnici širom sveta ga godinama istražuju, a vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...