PRESTANITE DA MAZITE NEKE SOCIJALNE GRUPE: Francuski policajci ustali protiv ukidanja ovlašćenja (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

opasno

PRESTANITE DA MAZITE NEKE SOCIJALNE GRUPE: Francuski policajci ustali protiv ukidanja ovlašćenja (VIDEO)

Planeta -

Francuska policija protestovala je u više gradova u petak protiv vladine zabrane gušenja, tehnike fizičkog uzdržavanja da ograniči kretanje neke osobe, a vlada je odluku donela kao odgovor na ljutnju javnosti zbog smrti Džordža Flojda u Sjedinjenim Državama i navodnu policijsku brutalnost u Francuskoj.

U Parizu su policajci parkirali na desetine službenih vozila kod Trijumfalne kapije i zatim prošli kroz jelisejska polja. Na jednom kombiju bio je poster s porukom „Nema policije, nema mira“, a na drugom je fotografija sa prizorima povreda, koje su policajci pretrpeli tokom svojih dužnosti, uz pitanje „Ko masakrira koga?“.

Protesti su organizovani nakon sastanka predstavnika policije i ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera sazvanog kako bi pokušali da ublaže ljutnju među policijskim službenicima zbog vladinih mera.

Predstavnici Unije prenijeli su poruku ministru da postupak gušenja zapravo spašava živote i da službenici moraju imati na raspolaganju ovu tehniku dok se ne nađe odgovarajuća alternativa, rekao je Fabien Vanhemelrik iz Nacionalnog udruženja policije nakon sastanka.

foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

"Druga stvar koju smo mu rekli je da prestane kupovati socijalni mir ... maženjem nekih grupa na štetu policije", rekao je Vanhemelric novinarima, dodavši da policija ne može biti odgovorna za bilo šta pogrešno u društvu.

U pariskom predgrađu Bobinji u četvrtak veče policija se postrojila ispred stanice i bacila policijske lisice na zemlju. S druge strane, u Lionu su policajci parkirali vozila na centralnom gradskom trgu sa upaljenim rotirajućim lampicama.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Organizacije za ljudska prava kažu da su optužbe protiv francuske policije za brutalnost i rasizam uglavnom nerešene i da se novi talas ljutnje na policiju proširio po svetu nakon što je beli policajac u Americi ubio crnca, Džordža Flojda.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track