OPAKA BOLEST JE POJAVILA U SAD: 400 puta smrtonosnija od gripa, 40 odsto zaraženih umire! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

nema leka

OPAKA BOLEST JE POJAVILA U SAD: 400 puta smrtonosnija od gripa, 40 odsto zaraženih umire! (VIDEO)

Planeta -

Nova bolest koju prenose komarci i protiv koje nema leka se pojavila u SAD.

Kih i Skor Mosman, braća iz Masačusetsa, provodili su leta lutajući se po močvarama iza svoje kuće. Dvojica muškaraca odrasli su, uvek se radili napolju u svom rodnom gradu, i bili su navikli da ih u toku toplih meseci ujedu komarci.

Ali se 2019. Skot razboleo od nepoznatog virusa.

U septembru 2019. godine Kita je hitno pozvla Skotova devojka. Njegov brat se bez upozorenja srušio na pod u žestokom napadu, bacajući penu se na usta. Hitna pomoć su ga odvelw na odeljenje bolnice Morton u Tauntonu, gde ga je medicinsko osoblje stabilizovalo, ali nije mogao da shvati šta je prouzrokovalo brzo propadanje njegovog organizma.

Dva dana kasnije, Skot je helikopterom prebačen u bolnicu na Roud Ajlandu, gde je pretragom MRI-ja otkrivena upala mozga. Lekari su uzeli uzorak i uzorak poslali u laboratoriju na testiranje. Otprilike nedelju dana kasnije, specijalista je postavio dijagnozu: Skot je imao virus istočnog konjskog encefalitisa (EEE), što je izazvalo ozbiljnu infekciju mozga.

Lekari su problem pratili na mestu uboda komaraca i smrtonosnog virusa EEE (istočni konjski encefalitis).

Masačusets se našao usred svog najgoreg izbijanja EEE u veku. Ne postoji vakcina ili poznato lek virusa, a infekcija je "oko 400 puta smrtonosnija od gripa."

Iako je prenošenje retko, „oko 40 odsto zaraženih umire, a oni koji prežive često trpe neurološka oštećenja.

CDC izveštava da se svake godine u SAD-u dogodi samo nekoliko slučajeva, uglavnom u istočnim ili državama oko meksičkog zaliva. Ali u 2019. godini došlo je do najvećeg broja slučajeva čoveka otkad je CDC počeo da beleži te brojeve.

Simptomi EEE obično počinju poput uobičajenog gripa - groznica, hradnoća i bolovi u zglobovima i mišićima. Ako bolest postane ozbiljnija, simptomi mogu prerasti u jaku glavobolju, visoku temperaturu, povraćanje, proliv, dezorijentaciju, konvulzije i napade, pa čak i komu.

Na žalost, Skot je preminuo mesec dana kasnije, čak i posle pokazivanja znakova poboljšanja.

Kurir.rs/brobible Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track