Najnovije vesti

SKANDAL U ČILEU: Greška u kompjuterskom sistemu, propust više od 31.000 slučajeva korona virusa
Foto: Profimedia

pandemija

SKANDAL U ČILEU: Greška u kompjuterskom sistemu, propust više od 31.000 slučajeva korona virusa

Planeta

Greška u kompjuterskom sistemu u Čileu dovela je do propusta više od 31.000 potvrđenih slučajeva korona virusa, ili gotovo šestine dosadašnjeg ukupnog broja, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Slučajevi, otkriveni tokom pregleda baza podataka ministarstva zdravlja, potvrđeni su sredinom marta, kada je epidemija počela u Čileu, saopštile su u utorak vlasti.

"Otkrili smo da postoji značajan broj ljudi koji nisu obavešteni ili čiji status nije procesuiran", rekao je novinarima doktor Rafael Araos, član stručnog odbora koji savetuje vladu, prenosi Rojters.

"Ova grupa neprijavljenih slučajeva ima pozitivne PCR testove pa se stoga ubrajaju u potvrđene slučajeve", rekao je Araos. Do konfuzije je došlo usled velikog povećanja broja slučajeva kojih je prosečno preko 5000 dnevno.

Čile je danas prijavio ukupno 184.449 infekcija i 3.383 smrtna slučaja od ove bolesti. Dodatnih 31.412 slučajeva koje su vlasti otkrile biće dodeljene ukupnom zbiru Čilea sutra, rekao je Araos.

Južna Amerika postala je novi epicentar globalne epidemije korona virusa, a Čile, Peru i Brazil su posebno teško pogođeni. Čile je juče produžio vandredno stanje koje traje od sredine marta za dodatnih 90 dana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...