DVE KNJIGE ZADAJU VELIKE GLAVOBOLJE TRAMPU: Ulaže sve napore da ih zabrani, zbog OVOG ne želi da budu objavljene
Foto: EPA / JOHN MINCHILLO / POOL

NIJE MU SVEJEDNO

DVE KNJIGE ZADAJU VELIKE GLAVOBOLJE TRAMPU: Ulaže sve napore da ih zabrani, zbog OVOG ne želi da budu objavljene

Planeta -

Dve knjige koje će se ovih dana pojaviti u knjižarama donele su Donaldu Trampu velike glavobolje i uprkos velikoj krizi u Americi sa korona virusom i protestima širom zemlje nakon ubistva Džordža Flojda.

Tramp je svu svoju energiju uložio u pokušaje zabrane objave knjige "Previše i nikad dovoljno: Kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu", koju je napisala Mari L. Tramp, njegova rođaka, a koja će biti u prodaji od 28. jula.

Druga je ona koju je napisao Džon Bolton, bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost. Njegova knjiga "Soba u kojoj se sve dogodilo: Sećanje o Beloj kući" biti u prodaji od 23. juna. Reč je o njegovim memoarima o danima koje je proveo u Beloj kući.

Trampova administracija u utorak je sudskim putem zatražila zabranu objave Boltonove knjige, pod izgovorom da je Bolton u njoj objavio državne tajne, i da će nacionalna bezbednost biti ozbiljno kompromitovana ukoliko se knjiga pojavi u javnosti.

Što se tiče njegove rođake, Tramp, navodi Business Insider, namerava da tuži Meri L. Tramp kako bi je sprečio da objavi knjigu za koju je najavila da će otkriti sve prljave tajne Donalda Trampa. Među ostalim, Meri L. Tramp u knjizi piše kako je Donald Tramp ismejavao svog oca poslednih šest godina njegovog života, dok ga je uništavala Alchajmerova bolest.

Osim toga, Meri L. Tramp u knjizi navodno priznaje da je upravo ona bila izvor Njujork Tajmsa za seriju njihovih tekstova o Trampovim finansijskim aferama. Ona je inače ćerka Trampovog starijeg brata, a ona i njen brat ostali bez značajnog dela nasljedstva, koji su trebali da dobiju od svog dede. Najveći deo dobili su Trump i njegova deca, a Meri L. Tramp se zbog osporavanja testamenta više godina vukla po sudovima sa svojim stricem.

foto: EPA-EFE/Yuri Gripas/ABACA / POOL, Printscreen

Testamentom su Meri i njen brat Fred ostali bez zdravstvenog osiguranja, koje je bilo ključno za Freda, koji je imao sina s cerebralnom paralizom, čije je lečenje bilo jako skupo. Taj su spor na kraju rešili, ali nikada nije objavljeno pod kojim uslovima.

Tramp je već angažirao advokate, koji će navodno za početak poslati pismeno upozorenje rođaki, a Tramp kao jedan od argumenata navodi činjenicu da su 2001. godine sklopili sporazum da nikada u javnosti neće govoriti o porodici. Ugovor su sklopili nakon dogovora oko spornog testamenta Trampovog oca, odnosno Merinog dede.

U slučaju knjige Džona Boltona stručnjaci navode da je malo verovatno da će Tramp uspeti u zabrani objave njegovih memoara. Sam Bolton je već ranije najavio da će njegovi memoari sadržavati eksplozivne detalje dok je boravio u Beloj kući, a s Trampom se često sukobljavao oko raznih pitanja, naročito Irana, Severne Koreje i Avganistana.

Bolton je ujedno potvrdio sve optužbe Demokrata u procesu oko Trampovog opoziva, a koje su bile vezane za Ukrajinu.

Inače, Bolton je svoj rukopis dao na uvid odeljenju za pravosuđe početkom godine i početkom aprila je dobio odluku da rukopis ne sadržava državne tajnu, a potom su rukopis u maju ponovno poslali na čitanje.

U maju su mu javili da rukopis ipak sadrži državne tajne, ali Bolton im je odgovorio da je knjiga nakon prve pozitivne procene već otišla u štampariju. Osim toga, njegov izdavač je već prošle nedelje podelio kopije novinarima.

Kurir.rs/24sata.hr/Biznis Insajder

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track