Najnovije vesti

PUTIN U AUTORSKOM TEKSTU PORUČIO: Sovjetski Savez i Crvena armija dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma
Foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

članak OBJAVLJEN U AMERIČKOM ČASOPISU

PUTIN U AUTORSKOM TEKSTU PORUČIO: Sovjetski Savez i Crvena armija dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma

Planeta

Sovjetski Savez i Crvena armija bili su presudni za poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bez obzira ko u naše vreme pokušava da dokaže suprotno, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Sovjetski Savez i Crvena armija, ko god danas pokušavao da dokaže suprotno, dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma", naveo je Putin autorskom članku o istoriji Drugog svetskog rata, objavljenom u američkom časopisu "Nešenal interest".

Putin je naglasio da se "mi borimo za istinsku, bez ulepšavanja i nezataškanu istinu o ovom ratu", naveo je on u tekstu pod nazivom "Istinite pouke o 75. godišnjice Drugog svetskog rata".

On je naglasio da ne postoje nikakvi arhivski dokumenti koji ukazuju na to da je Sovjetski Savez razmatrao mogućnost preventivnog napada na Nemačku, prenosi Sputnjik.

"Mnogo novih nedavno otkrivenih ili deklasifikovanih materijala korišćeno je i u pripremi ovog članka. U vezi s tim, mogu potpuno odgovorno da izjavim: ne postoje arhivski dokumenti koji bi potvrdili sumnje da je S S SR nameravao da započne preventivni rat protiv Nemačke", naveo je ruski lider.

Putin je naveo da se komanda sovjetskih oružanih snaga zaista vodila doktrinom koja je u slučaju agresije podrazumevala brzo odbijanje neprijateljskih dejstava, prelazak na ofanzivu "i vođenje rata na neprijateljskoj teritoriji".

"Međutim, takvi strateški planovi nisu podrazumevali nikakvu nameru da prvo napadnu Nemačku", zaključio je Putin.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...