KIM SPUŠTA LOPTU, SVI U ŠOKU: Odustaje od odmazde prema Seulu, vojska odmah uradila OVO!
Foto: Profimedia

ima nade

KIM SPUŠTA LOPTU, SVI U ŠOKU: Odustaje od odmazde prema Seulu, vojska odmah uradila OVO!

Planeta -

Zvaničnik ministarstva za ujedinjenje u Južnoj Koreji ocenio je kao pozitivan znak nedavnu odluku severnokorejskog predsednika da obustavi planove za vojnu akciju protiv Seula, u nadi da bi ovaj potez mogao da označi početak smanjenja tenzija i popravljanja odnosa između dva suseda.

Kim Džong-un održao je preliminarni sastanak sa Centralnim vojnim komitetom Komunističke partije u utorak, kada je doneo odluku da povuče planove o vojnim akcijama protiv Južne Koreje, prenela je agencija Jonhap.

Ova odluka izazvala je iznenađenje, s obzirom na to da je Pjongjang obećao da će se osvetiti Seulu zbog slanja propagadnih letaka preko granice i da će preduzeti niz koraka sa tim ciljem, uključujući i vojnu akciju.

foto: AP /Lee Jin-man

Zvaničnik ministarstva za ujedinjenje u Južnoj Koreji, koji je želeo da ostane anoniman, ocenio je potez Pjongjanga kao pozitivan znak i rekao da se Seul nada da će dve zemlje moći da poprave svoje odnose i da će pitanja koja izazivaju obostranu zabrinutost moći da rešavaju putem dijaloga.

Nekoliko sati nakon što je Pjongjang obznanio svoju odluku, vojska je uklonila neke od zvučnika koji su ranije postavljeni na granici sa ciljem puštanja propagadnih poruka, a mediji su povukli članke u kojima je kritkovana Južna Koreja.

foto: Profimedia

Tenzije između dva suseda na Korejskom poluostrvu traju već neko vreme.

Nakon što je Seul poslao propagadne letke preko granice, Severna Koreja je prekinula telefonske veze sa susedom na jugu.

Prošle nedelje Pjongjang je digao u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom, zapretivši osvetom u vidu vojne akcije.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track