Hrvat umro od kravljeg ludila

Varaždin

Hrvat umro od kravljeg ludila

Planeta -
Pacijent je lečen u bolnici zbog nečeg drugog i tokom pretraga slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti

ZAGREB - Pacijent koji je sredinom juna umro u varaždinskoj bolnici bolovao je od kravljeg ludila, odnosno Krojcfeld (Creutzfeldt) Jakobove bolesti.Iz varaždinske bolnice saopšteno je da nema mesta za paniku, jer uzročnik te bolesti ne mora nužno biti zarazan, a pacijent je bio pod kontolom.

Zamenik direktora varaždinske Opšte bolnice Denis Grgurević potvrdio je za internet portal eVarazdin da je pre nekoliko dana u bolnicu stigao nalaz analize tkiva iz jedne laboratorije u Beču, kojim je potvrđeno da je umrli pacijent bolovao od kravljeg ludila.

Bolest je otkrivena slučajno. Pacijent je lečen u bolnici zbog nečeg drugog i tokom pretraga slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti, što je sada i potvrđeno analizom tkiva koja je napravljena nakon pacijentove smrti u Beču, rekao je Grgurević.

Bolnica je o rezultatima analize tkiva odmah obavestila nadležno ministarstvo i ostale nadležne institucije, a utvrđeno je da mesta za paniku nema.Umrli je bio muškarac srednjih godina, a u bolnici je bio u karantinu tako da nije moglo doći do eventualnog širenja zaraze.

Uzrok bolesti ne mora nužno biti zaraza, a ako i jeste zaraza, sama inkubacija može trajati i do 50 godina. Uzrok međutim može biti i genetski uslovljen.

Kravlje ludilo je retka degenerativna bolest mozga koja se može preneti sa životinje na životinju, sa životinje na čoveka ili sa čoveka na čoveka.

Bolest se kod čoveka pojavljuje tek ako osoba ima odgovarajući gen za aktiviranje. Odlikuje se dugom, višegodišnjom inkubacijom, sporim i dugim kliničkim tokom i smrtnim ishodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track