SLOVAČKI NOVINAR PRONAŠAO METAK U POŠTANSKOM SANDUČETU: Ova situacija zastrašujuće podseća na slučaj Jana Kucijaka VIDEO
Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

pretnja

SLOVAČKI NOVINAR PRONAŠAO METAK U POŠTANSKOM SANDUČETU: Ova situacija zastrašujuće podseća na slučaj Jana Kucijaka VIDEO

Planeta -

Dve godine i četiri meseca nakon ubistva slovačkog novinara Jana Kucijaka, istraživački novinar sajta "Aktualiti.sk" Peter Sabo pronašao je metak za pištolj u svom poštanskom sandučetu.

Sabo je slučaj prijavio policiji, a sada su on i njegova porodica pod policijskom zaštitom.

Nakon ubistva novinara Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove, Sabo se pridružio redakciji portala. Za dve godine postao je ekspert za poresku prevaru, utaju PDV-a, prevare sa subvencijama, međunarodne poreske prevare i analitiku.

Zahvaljujući njegovom radu, danas policija i tužilaštvo rade na velikim "ribama", od kojih su mnoge usko povezane sa najvišom slovačkom politikom.

"Nazvao me je u četvrtak ujutro i očigledno zabrinutim glasom rekao mi je da je u poštanskom sandučiću pronašao metak za pištolj. Neko ga je upravo ubacio unutra", napisao je u Peter Bardi, glavni i odgovorni urednik portala "Aktualiti.sk".

Bardi je u svom autorskom tekstu napisao da bi voleo da veruje da je u pitanju dečija šala, ali da nakon iskustva od pre više od dve godine zna da, "ako nije šala, epilog može biti smrtonosan", prenosi Blic.

"Još uvek pamtim kada je Jan Kucijak došao na posao početkom septembra 2017. sa informacijom da mu je mafijaš Marijan Kočner pretio telefonom. Takođe se sećam kako se ministar unutrašnjih poslova u to vreme, Robert Kalinak, rugao da Kočner zapravo želi da uradi upravo ono što i mi novinari. Jan Kucijak je ubijen jer su naše bezbednosne institucije - policija, tužilaštvo i sudstvo - propale. Nisu ga zaštitili. Zato danas verujem u sve druge vrste završetaka, ne samo u one srećne", navodi Bardi.

Peter Sabo je, između ostalih tema, pokrivao je podzemlje droge u Seredu (grad u Slovačkoj poznat po visokim stopama kriminaliteta), o slučajevima povezanim sa bivšim ministrom pravde Gaborom Galom, o takozvanom slučaju Dobitkar (poljoprivredni skandal - u vezi sa sumnjama u korupciju i ozakonjenjem prihoda od kriminalnih aktivnosti u okviru Agencije za plaćanja u poljoprivredi).

"Kad je Kočner u septembru 2017. zapretio Janu Kucijaku, napisao sam da nas ni na koji način neće zastrašiti. I iako sud još nije doneo presudu u slučaju ubistva, znamo da je ubistvo trebalo da utiša velikog novinara. Danas ću napisati istu stvar. Neće nas uplašiti. Oni neće zastrašiti Petera Sabu ili nikoga u našoj redakciji. A siguran sam da isto važi i za mnoge naše kolege iz drugih redakcija. Da, u februaru 2018. godine saznali smo da postoje ljudi koji se ne ustručavaju da naruče ubistvo - čak ni ubistvo novinara. Ali takođe smo otkrili da strast za pravdom i vladavinom zakona koja postoji u nama ne bledi kad neko želi da nas zastraši", zaključuje Bardi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track