ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG KRITIKOVAO SZO: Pogrešili su, nismo rizični! Imamo porast slučajeva korona virusa jer više testiramo
Foto: EPA/Anders Wiklund

anders Tegnel

ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG KRITIKOVAO SZO: Pogrešili su, nismo rizični! Imamo porast slučajeva korona virusa jer više testiramo

Planeta -

Švedski državni epidemiolog Anders Tegnel kritikovao je upozorenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u kojem je Švedsku uključila među zemlje u Evropi s rizikom od ponovne pojave koronavirusa.

SZO je u četvrtak rekao da nekoliko zemalja i teritorija beleži porast infekcija, među njima i Švedska, za što je Tegnel na švedskoj TV rekao da se radi o "potpuno pogrešnoj interpretaciji podataka" i da je Švedska zabeležila porast slučajeva jer sprovodi više testiranja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, udeo pozitivnih na koronavirus ostao je "oko 12-13%" usprkos povećanom testiranju.

"Ovaj i drugi podaci govore o tome da se Švedska još uvek suočava s prenosom covida-19 unutar zajednice", rekao je portparol SZO-a za BBC.

Države s rizikom od ponovne pojave koronavirusa

Brojke koje je predstavila Svetska zdravstvena organizacija pokazuju da je Švedska u poslednjih 14 dana zabeležila 155 infekcija koronavirusom na svakih 100.000 stanovnika, što je daleko veći broj nego bilo gde drugde u evropskom regionu, osim u Jermeniji.

Regionalni direktor Hans Henri Kluge rekao je na konferenciji za novinare da je u 11 zemalja, među kojima je i Švedska, "ubrzani prenos doveo do vrlo značajnog porasta broja slučajeva što bi moglo, ako se situacija ostavi bez nadzora, ponovno opteretiti zdravstvene sisteme".

Ostale zemlje i teritoriji koji su, prema SZO-u, trenutno rizični u smislu ponovne pojave koronavirusa su: Moldavija, Severna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, takozvano Kosovo, Jermenija, Azerbejdžan i države Srednje Azije, Kirgistan i Kazahstan.

"Nisu nas nazvali i pitali"

Tegnel je danas kazao da Švedska beleži sve veći broj infekcija jer sada testira mnogo više ljudi nego pre.

"Nisu nas nazvali i pitali", požalio se. "Broj primljenih na intenzivnoj nezi je jako nizak, čak počinjemo da beležimo i pad u broju smrtnih slučajeva", rekao je i dodao kako je posebno zabrinjavajuće što je SZO Švedsku kategorizovao kao rizičnu zemlju u trenutku kada su evropske granice počele da se otvaraju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja