ITALIJA BRINE ZBOG 2 NOVA ŽARIŠTA KORONE: Virus bukti na severu i jugu zemlje, Kovid-19 kao epidemija Španskog gripa
Foto: EPA

pandemija

ITALIJA BRINE ZBOG 2 NOVA ŽARIŠTA KORONE: Virus bukti na severu i jugu zemlje, Kovid-19 kao epidemija Španskog gripa

Planeta -

Epidemioloska situacija u Italiji, generalno, je sve bolja, ali zabrinjavaju dva žarišta Covidom-19, jedan na severu zemlje u blizini Biolonje i drugi na jugu u provinciji Kampanja, u blizini grada Kazerta.

Kako prenosi agencija Ansa, u magacinu ekspres pošte blizu Bolonje, zaraženo je 107 osoba, 80 zaposlenih i članovi njihovih porodica i prijatelja, a među stranim radnicima koji rade na poljoprivrednium imanjima u Kampanji je 50 pozitivnih od 700 osoba koliko je testirano na Covid19.

"Teška situacija, pokazuje da je rizik od zaraze na poslu velik", rekao je direktor zdravstvene ustanove Bolonja, Paolo Pandolfi, govoreći o žarištu u magazinu BRT, aprenosi dnevni list "Il Fato Kotidiano".

Prema njegovim rečima širenju virusa u konkretnom slučaju doprinelo je to što zaposleni nisu uvek nosili zaštitne maske i nisu poštovali međusobnu distancu.

Povodom pojave žarišta zamenik direktora Svetske Zdravstvene Organizacije SZO, Italijan Ranijeri Guera, rekao je za program italijanske televizije RAI, da "je to bilo ocekivano".

"Epidemija Covida-19 se ponaša kao što smo i predviđeli, povremeno opada i povremeno se javljaju nova žarišta. Upravo kao epidemija Španskog gripa, 1918. godine, koja je preko leta oslabila, a u septembru i oktobru se razbuktala i pokosila 50 miliona ljudi", kaze Guera.

"Cilj SZO je dostaviti siromašnim zemljama 500 miona testova za koronavirus, i obezbediti lečenje za 245 miliona osoba. A za vakcinu SZO treba 31 milijardu evra koja bi mogla biti proizvedena do sredine 2021. godine", rekao je zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja