Najnovije vesti

KINA O TRILATERALNIM PREGOVORIMA O KONTROLI ORUŽJA: Spremni smo da učesvujemo samo ako SAD smanje svoj nuklearni arsenal
Foto: Profimedia

spremni za razgovore

KINA O TRILATERALNIM PREGOVORIMA O KONTROLI ORUŽJA: Spremni smo da učesvujemo samo ako SAD smanje svoj nuklearni arsenal

Planeta

Kina bi bila srećna da, zajedno sa SAD i Rusijom, učestvuje u trilateralnim pregovorima o kontroli oružja, ali samo ako su SAD spremne da smanje svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, izjavio je danas šef odeljenje za kontrolu oružja pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Fu Čong.

Vašington je u više navrata pozvao Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produženju Novog START-a, vodećeg ugovora o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru 2021. godine, podseća Rojters.

Kineski diplomata ponovio je, obraćajući se novinarima u Pekingu, da Kina nije zainteresovana da se pridruži pregovorima sa bivšim supersilama iz vremena Hladnog rata, imajući u vidu da je, kako je istakao, nuklearni arsenal SAD oko 20 puta veći od kineskog.

"Mogu da vas uverim, ako SAD kažu da su spremne da se spuste na kineski nivo, Kina bi bila srećna da učestvuje (u pregovorima) već narednog dana. Ali zapravo, znamo da se to neće dogoditi", naveo je Fu.

On tvrdi da je to što su SAD pitale Kinu da učestvuje u trilateralnim pregovorima "trik kako bi se skrenula pažnja" i izgovor za Vašington da odustane od produženja sporazuma Novi START.

"Prava svrha je da se oslobode svih restrikcija i da dobije potpunu slobodu u traženju vojne superiornosti nad bilo kojim protivnikom, stvarnim ili imaginarnim", rekao je Fu.

On je naglasio da Kina ne izbegava međunarodni proces nuklearnog razoružanja i poručio da je ta zemlja spremna da razgovara sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN o svim pitanjima u vezi sa smanjenjem rizika od nuklarnih pretnji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...