VELIKA BEŽANIJA RIMOKATOLIKA: Anketa pokazala koliko Nemaca ne želi više da pripada Crkvi! (VIDEO)
Foto: Profimedia

VERA

VELIKA BEŽANIJA RIMOKATOLIKA: Anketa pokazala koliko Nemaca ne želi više da pripada Crkvi! (VIDEO)

Planeta -

Istraživanje objavljeno u četvrtak pokazalo je da 30 odsto nemačkih katolika razmišlja o napuštanju crkve.

Anketa, koju je proveo istraživački institut INSA Consulere za katolički nedeljnik Die Tagespost, objavila je da se skoro trećina ispitanika složila sa izjavom „Ja sam član Crkve i mogu zamisliti da uskoro napustim Crkvu“.

Istraživači su 9. jula rekli da se 54 odsto katolika ne slaže sa tom izjavom, 9 odsto ih nije znalo, a 7 odsto nije ponudilo odgovor, saopštio je CNA Deutsch, informativni partner CNA-a na nemačkom jeziku.

Istraživanje prati objavljivanje zvaničnih podataka prošlog meseca koje su pokazale da je rekordan broj katolika formalno napustio Crkvu u Nemačkoj tokom 2019. godine.

Prema statističkim podacima, 272.771 osoba je napustila Katoličku crkvu prošle godine, što je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu od 216.078.

Neki od onih koji formalno odlaze iz Katoličke crkve u Nemačkoj žele da izbegnu plaćanje crkvenog poreza u zemlji. Ako je pojedinac registrovan kao katolik, tada 8-9 poreza na dohodak ide Crkvi. Jedini način na koji mogu prestati plaćati porez je da daju službenu deklaraciju o odricanju od članstva. Tada im više nije dozvoljeno primanje sakramenata ili katoličko sahranjivanje.

Istraživači su takođe anketirali članove Evangeličke crkve u Nemačkoj (EKD), tela koje predstavlja 20 protestantskih grupa, uključujući luterane. Otkrili su da 26 odsto anketiranih razmišlja o odlasku.

EKD je takođe objavio zvanične statistike prošlog meseca, pokazujući da je njeno članstvo značajno opalo u 2019. godini, sa 21.14 miliona u 2018. godini na 20.7 miliona u 2019. godini, što je pad od 440.000.

Katolička crkva u Nemačkoj krenula je na „Sinodalni put“ okupljajući laike i biskupe kako bi razgovarali o četiri glavne teme: načinu na koji se vlast vrši u Crkvi, seksualni moral, svešteništvo, i uloga žena.

Nemački biskupi su u početku rekli da će se proces završiti nizom „obavezujućih“ glasova u Vatikanu da bi rezolucije mogle osporiti crkveno učenje i disciplinu.

U junu 2018. papa Franjo poslao je pismo nemačkim katolicima sa 28 stranica, pozivajući ih da se usredsrede na evangelizaciju usled „sve veće erozije i propadanja vere“.

Nakon povratka i napred između biskupske konferencije i vatikanskih zvaničnika, prvi sinodalni sabor održan je krajem januara u Frankfurtu.

Drugi sastanak, zakazan za septembar, odgođen je za februar 2021. zbog koronavirusne krize. Organizatori su odlučili da će se "Sinodalni put" verovatno zaključiti u februaru 2022., a ne u oktobru 2021. kako je prvobitno planirano.

Kurir.rs/catholicnewsagency

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track