ITAN HOUK I KAJL MAKLAKLAN NA TESLINOM JUBILEJU: Ovako se u Americi slavi 164. rođendan velikog srpskog naučnika!
Foto: Profimedia / Wikipedia

u slavu blistavog uma

ITAN HOUK I KAJL MAKLAKLAN NA TESLINOM JUBILEJU: Ovako se u Americi slavi 164. rođendan velikog srpskog naučnika!

Planeta -

Dan rođenja Nikole Tesle, jednog od njavećih umova i pronalazača, na koji se u Srbiji obeležava Nacionalni dan nauke, 10. jul, biće simbolicno obeležen širom zemlje, a u SAD, u Vordenklifu, jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, i prikazivanjem filma "Tesla", čiji će glavni protagonisti Itan Houk i Kajl Maklaklan učestvovati u posebnom delu programa.

U Teslinom naučnom centru u Vordenklifu (TSCW) 164. godišnjica Teslinog rođenja, biće između ostalog obeležena projekcijom filma "Tesla", koja će ujedno biti i američka premijera - šest nedelja pre početka prikazivanja filma on lajn i u drajv in bioskopima, rekao je za Tanjug direktor tog Cenra Mark Alesi i dodao da će sredstva od prodaje karata biti usmerena za razvoj preko potrebnih programa i resursa za virutalno obrazovane dece i mladih.

foto: Profimedia

Alesi je dodao da će obeležavanje Teslinog rođendana i ceo program biti upriličen dan kasnije, i da će film reditelja Majkla Almerejde, koji prikazuje život velikog pronalazača, uključujući i njegovo rivalstvo sa Tomasom Edisonom, koga glumi Kajl Mehlahan, svi moći da pogledaju on laj ili u Drajv in bioksopu u Vodrdenklifu, a da se više informacija može naći na teslasciencecenter.org/tesla-birthday-bash-2020.

Hok, koji glumi Teslu, reditelj Almerejda i zvezda Tvinpiksa MekLaklan učestvovaće u delu programa "pitanja i odgovori", a rođendanski program biće uveličan i puštanjem u rad Teslinog transformatora, dodao je Alesi.

foto: Profimedia

Alesi je ukazao na značaj prikupljanja novca za naučno obrazovne programe TSCW koji će između ostalog omogućiti deci da učestvuju u STEAM kampusima i uče o Teslil.

Naučna fondacija "Nikola Tesla" koja svake godine u SAD u Filadelfiji organizje skupove na dan Teslinog rođenja i promoviše njegovo stvralaštvo, ove godine će u subotu održati zoom skup, rekao je za Tanjug osnivać fondacije Nikola Lončar.

Na skupu će, između ostalog, govoriti profešor fizike sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu Majkl Pravica: kako Tesline ideje mogu da pomognu rešenju COVID-19.

foto: Profimedia

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, umro je na Božić 1943. godine u SAD gde je živeo šest decenija.

Gradonačelnik Njujorka Fjorelo La Gvardija, po kome i danas ime nosi jedan od tri glavna njujorkša aerodroma, na komemoraciji je rekao: "Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je I kako vreme prolazi, postaje još veće."

foto: Profimedia

Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je 2003. godine u registar Uneska. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gde je bila njegova laboratorija, zove se Ugao Nikole Tesle.

Tesla su i poznati širom sveta automobili, a Nikola nešto manje poznati kamioni. Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićenih u 27 zemalja na pet kontinenata.

I Centar za promocju nauke obeležiće ovaj dan na onlajn platformi.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track