KORONA NEONACISTIMA DALA NOVE IDEJE: Žele da je iskoriste protiv Jevreja i muslimana, a nisu jedini! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube, Shutterstock

opasno

KORONA NEONACISTIMA DALA NOVE IDEJE: Žele da je iskoriste protiv Jevreja i muslimana, a nisu jedini! (VIDEO)

Planeta -

Komisija za borbu protiv ekstremizma kaže da ekstremisti koriste pandemiju da bi unapredili opasne teorije zavere, da bi izazvali podele i mržnju.

Izveštaj, „COVID-19: Kako mrzi ekstremisti eksploatišu pandemiju“, navodi: „Čuli smo izveštaje britanskih krajnje desnih aktivista i neonacističkih grupa koje promovišu antinacionalne stavove podstičući korisnike da namerno zaraze grupe, uključujući jevrejske zajednice i islamiste koji propagiraju antidemokratske i antizapadne naracije, tvrdeći da je COVID-19 božanska kazna Alaha za Zapad zbog njihove navodne 'degeneracije'.

"Islamisti su takođe tvrdili da je COVID-19 kazna za Kinu zbog njihovog postupanja sa ujgurskim muslimanima. Druge teorije zavere govore da je virus deo jevrejske zavere ili da je 5G kriva."

U izveštaju se navodi da je takođe došlo do porasta teorija zavere protiv vakcina tokom pandemije.

Sara Kan, komesarka Komisije za borbu protiv ekstremizma, rekla je: "Uticaj ekstremističke propagande i dezinformacija na našu demokratiju ne može se preuveličati".

"Te teorije zavere su štetne, opasne i ekstremisti ih koriste da bi izazvali podele i mržnju.

Florence Keen, naučna saradnica u Međunarodnom centru za proučavanje radikalizacije, rekla je da korišćenje pandemije prema ciljanim manjinskim grupama nije neočekivano.

"Nije iznenađenje, pretpostavljam da je razlika u kojoj smo meri to stvarno videli u praksi, tako da mislim da retorika koju sam primetio spada u dve kategorije".

"S jedne strane, imate pravu regurgitaciju rasističkih tropa i teorija zavere koje ciljaju određene grupe, tako da smo u početku imali anti-kinesku naraciju, jer je virus došao odatle, ali vrlo brzo ste videli antisemitizam koji se primenjuje u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zatim i antimuslimanski narativ".

"To me sigurno ne iznenađuje, mislim da u doba velike nesigurnosti teorije zavere zaista cvetaju, tako da se takve vrste rasističke i teorije zavere preklapaju jedna sa drugom."

Kin tvrdi da nije jasno da li sve teorije zavere šire iste grupe.

Ona veruje da se istorijske antisemitske i islamofobne parole ponovo pojavljuju i da je tehnologija pomogla da se ubrza njihovo širenje.

"Stari antisemitski, islamofobni, rasistički tropi koji se tek pojavljuju iz novog razloga i tehnologije to ubrzavaju. Ljudi koji imaju pristup internetu i Jutjubu i drugim alternativnim platformama nesumnjivo će biti izloženi stvarima na način na koji su ih stavili".

Protivteroristička policija kaže da prilagođava svoje metode kako bi ljude zaštitila od promenljive prirode terorističkih pretnji.

"Teroristi i radikali će uvek tražiti mogućnosti da ih iskoriste u znak podrške svojoj ideologiji, a COVID-19 nije izuzetak".

„Znamo da prilagođavaju svoje naracije i metode, koristeći strah koji je stvorila pandemija za širenje propagande, dezinformacija i drugog sadržaja koji je osmišljen da stvori nesklad i nepoverenje u zajednicama širom Velike Britanije.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track