BROJ STANOVNIKA U SVETU BI POSLE 2050. GODINE POČEĆE DA OPADA: Ovo su potencijalni razlozi za to
Foto: Profimedia

američka studija

BROJ STANOVNIKA U SVETU BI POSLE 2050. GODINE POČEĆE DA OPADA: Ovo su potencijalni razlozi za to

Planeta -

Broj stanovnika u svetu bi se posle 2050. godine mogao da počne da se smanjuje, pokazala je jedna studija. Razlog za to su potencijalne pretnje po globalnu ekonomiju, među kojima su starenje radne snage i neodgovarajuća poreska politika.

Smanjenje svetske populacije na polovini 21. veka bi se desilo prvi put u modernoj istoriji čovečanstva, navedeno je u istraživanju objavljenom u The Lancet Journal, prenosi američki poslovni magazin Bloomberg.

"Studija omogućava vlastima svih zemalja da počnu da razmišljaju o promeni politika koje se odnose na migracije, radnu snagu i ekonomski razvoj, a sve u cilju da adekvatno odgovore na demografske promene", objasnio je Kristofer Murej koji je predvodio tim za izradu studije i koji je direktor Instituta za zdravstvena merenja i evaluaciju pri Školi medicine Univerziteta u Vašingtonu.

Od 1950. broj stanovnika je rastao jedan-dva posto svake godine. Pretpostavlja se da će rast doseći vrhunac 2064. kada će na Zemlji biti 9,7 milijardi ljudi. Već do 2100. taj broj će se smanjiti na 8,8 milijardi.

Ocenjeno je da će najveći pad broja stanovnika biti u Aziji i Evropi. Predviđa se da će se broj stanovnika u 23 države prepoloviti, među kojima su Japan, Tajland, Italija i Španija.

Kada je reč o broju radno sposobnog stanovništva do 2100., navedeno je da će među prve četiri zemlje biti Indija, Nigerija, Kina i Sjedinjene Američke Države. U SAD-u to će biti slučaj zbog znatnog useljavanja stanovništva.

Smatra se da trenutni rast populacije jača zemlje Subsaharske Afrike. To je slučaj i s Indijom i Kinom čiji je uticaj u svetu sve veći.

Naglašene su i moguće promene u starosnoj strukturi globalnog stnaovništva. Istaknuto je da će biti više osoba starijih od 80 godina nego dece mlađe od pet godina.

To će za posledicu imati ekonomske probleme. Manji broj radnika značiće sporiji ekonomski razvoj i lošiji životni standard, a sve bi se moglo odraziti na zdravstveno i penziono osiguranje.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track