MUN U PROBLEMU: Skandali zbog seksualnog uznemiravanja tresu njegovo okruženje, već trojica saradnika optužena!
Foto: Profimedia

južna koreja

MUN U PROBLEMU: Skandali zbog seksualnog uznemiravanja tresu njegovo okruženje, već trojica saradnika optužena!

Planeta -

Slučaj gradonačelnika Seula Park Von-suna, koji je prošle sedmice počinio samoubistvo pošto je protiv njega podneta prijava zbog navodnog seksualnog uznemiravanja bivše sekretarice, podelio je Južnu Koreju, a on je već treći saradnik južnokorejskog predsednika Muna Dže-ina na čiji račun su proteklih godina iznete slične optužbe.

U duboko patrijarhalnoj Južnoj Koreji, Park je važio za borca za prava žena, a Mun je na mesto predsednika, na koje je došao 2017. godine, izabran posle kampanje u kojoj je, između ostalog, obećao da će biti "feministički predsednik".

Međutim, naredne godine se u središtu seks skandala našao An Hi-džang, član Munove Demokratske partije, bivši guverner i nekadašnji kandidat za mesto predsednika Južne Koreje.

foto: Profimedia

Nakon što je isprva oslobođen optužbi da je seksualno zlostavljao i silovao svoju sekretaricu, An je na osnovu istih navoda prošle godine osuđen na tri i po godine zatvora, navodi CNN.

Početkom ove godine, Oh Kio-don, gradonačelnik Busana i takođe Munov partijski kolega, podneo je ostavku i javno uputio izvinjenje zbog seksualnog uznemiravanja jedne žene zaposlene u njegovom kabinetu.

Mun se nije izjašnjavao o optužbama iznetim protiv trojice njegovih saradnika, ali je deo javnosti razgnevila njegova odluka da povodom sahrane Anove majke pošalje venac sa posvetom.

Takođe, troškovi Parkove sahrane podmireni su iz javnih sredstava, uprkos činjenici da je, zbog optužbi iznetih protiv njega, više od pola milona ljudi potpisalo peticiju u kojoj se tome usprotivilo.

Seksualno uznemiravanje stavljano je na teret i političarima iz redova konzervativnih stranaka u Južnoj Koreji, zbog čega mnogi u toj zemlji smatraju da, uprkos proklamovanoj borbi protiv svih vidova diskriminacije žena, tamo postoji tendencija da se politički lideri zaštite od odgovornosti guranjem takvih optužbi pod tepih, navodi CNN.

kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja