PRETI IM 20 GODINA ZATVORA ZBOG SVADBENIH FOTOGRAFIJA: Bračni par optužuju za otkrivanje državne tajne
Foto: Profimedia

KALINJINGRAD

PRETI IM 20 GODINA ZATVORA ZBOG SVADBENIH FOTOGRAFIJA: Bračni par optužuju za otkrivanje državne tajne

Planeta -

Bračni par iz ruske zapadne eksklave Kalinjingrad, kome preti kazna od 20 godina zatvora zbog otkrivanja identiteta tajnog agenta koji se pojavljuje na njihovim fotografijama sa venčanja, suočava se i sa optužbama za otkrivanje državne tajne stranoj obaveštajnoj službi, javljaju ruski mediji.

Antonjina Zimina, direktor Baltičkog centra za dijalog kultura, i njen suprug Konstantin Antonjets optuženi su za izdaju nakon što se bivši školski drug i sadašnji službenik kontraobaveštajne službe Federalne službe bezbednosti (FSB) pojavio na njihovim svadbenim fotografijama, koje su kružile društvenim mrežama i na televiziji “Baltik”, prenosi "Moskou tajms".

Kako je otac Antonjine Zimine izjavio u četvrtak za novinsku agenciju RFE/RL, koju finansiraju SAD, par je sada zvanično optužen zbog prenošenja poverljivih informacija pripadnicima obaveštajne službe u Letoniji.

Antonjets je navodno došao do tih podataka kada je bio advokat ministra privrede regiona Kalinjingrad, izvestio je prošle nedelje dnevnik „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore. Kako se navodi, reč je o dokumentima, koji sadrže podatke o aktivnostima regionalnih obaveštajnih službi i projektima koje finansira lokalna uprava.

Pozivajući se na anonimne izvore, Znak.com je u četvrtak preneo da je Antonjets podelio tajni dokument koji se odnosi na javno dostupnu odluku o pomoći kalinjingradske administracije stanovnicima specijalne ekonomske zone. Protiv njega je navodno svedočio bivši zamenik ministra privrede ovog regiona.

Otac Antonjine Zimine tvrdi da je bivši zamenik ministra u svedočenju rekao da su Antonjets i Zimina odneli poverljive dokumente u Letoniju pre tri-četiri godine nakon što je Antonjets učestvovao u njihovom sastavljanju.

Zimina i Antonjets su uhapšeni 2018, a suđenje je počelo u maju iza zatvorenih vrata.

Par poriče krivicu. Otac Zimine ranije je izjavio da je agent FSB, kapetan Maksim Denisenko, otvoreno govorio o svom radu i da je paru dao svoju vizit-karticu na njihovom venčanju 2015.

Odnosi između Rusije i Letonije i njenih baltičkih suseda, koji su u EU i NATO, zategnuti su otkako se raspao Sovjetski Savez i otkako je Rusija anektirala Krim. Ruske vlasti su poslednjih godina optužile niz pojedinaca za veleizdaju i otkrivanje državnih tajni, među kojima i naučnike i novinare.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track