Najnovije vesti

U BRISELU IPAK PAO DOGOVOR: Podeljeni lideri zemalja EU uspeli da nađu način kako da ožive ekonomiju posle pandemije!
Foto: EPA / JOHN THYS / POOL

napeto

U BRISELU IPAK PAO DOGOVOR: Podeljeni lideri zemalja EU uspeli da nađu način kako da ožive ekonomiju posle pandemije!

Planeta

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) postigli su rano jutros, petog dana samita, dogovor o planu oživljavanja ekonomije u Uniji koja je ugrožena epidemijom korona virusa.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) napisao je jutros na Tviteru da je postignut dogovor kratkom porukom "Dogovor!" (Deal!). 

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je sa svoje strane na Tviteru napisao da je to "istorijski dan za Evropu".

"Imamo dogovor i to dobar dogovor! EU nikada nije tako ambiciozno želela da investira u budućnost sa budžetom (2021-2027) od 1.074 milijardi evra i fondom za oporavak ekonomije od 750 milijardi evra", rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes (Sophie Wilmes). 

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Na samitu koji je počeo u petak postignut je dogovor posle "bitke" takozvane štedljive četvorke koju čine Holandija, Danska, Švedska i Austrija, s jedne strane, i Francuske i Nemačke koje su predložile plan ekonomskog oživljavanja od 750 milijardi evra.

Od tih 750 milijardi evra, 390 milijardi evra će biti namenjeno za subvencije državama koje su najviše pogodjene pandemijom korona virusom i to će biti zajednički dug EU. 

foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ / POOL

Tome se protivila štedljiva četvorka. Mišel je ubedio tu četvorku tako da je od predvidjenih 500 milijarda evra, koliko je bilo ponudjeno u francusko-nemačkom planu, tu sumu smanjio na 390 milijardi.

Ključni problem tokom četiri dana samita bio je taj što su se zemlje bogatog severa EU, posebno "štedljiva četvorka", protivile načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Kurir.rs / Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...