DOGOVARALI BUDŽET 4 DANA I 4 NOĆI: Da je Konte pričao koji minut duže oborili bismo rekord! Sednica trajala 90 sati
Foto: EPA / Francisco Seco / Pool

samit u briselu

DOGOVARALI BUDŽET 4 DANA I 4 NOĆI: Da je Konte pričao koji minut duže oborili bismo rekord! Sednica trajala 90 sati

Planeta -

Samit lidera EU 27 o paketu za oporavak od posledica krize COVID19 samo je za 20 minuta kraći od najdužeg samita u istoriji EU, navodi se kao zanimljiva činjenica u Briselu.

Sastanak lidera koji je počeo u petak 17. jula u 10 časova ujutru završen je u utorak u 5:45 ujutru.

"Trebalo je da završimo u 6:05 kako bi oborili rekord sa samita EU u Nici 2000. godine. Tražo sam da trajemo malo duže i svi su se smejali", izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

Rute je dodao da mu se učenilo da je uspeti da se dostigne rekord iz Nice zbog "dužeg završnog govora italijanskog premijera Kontea", ali da su na kraju "ipak završili ranije".

foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ / POOL

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izračunala je da je ovaj samit trajao ukupno 90 sati.

Lideri ocenjuju da su pregovori tokom "četiri dana i četiri noći" bili teški i povremeno puni tenzija, a nisu izostale i međusobne optužbe.

foto: EPA / Stéphanie Lecocq

"Sa svima sam i dalje u dobrim odnosima. Ipak svi smo mi profesionalci", poručio je na kraju samita Mark Rute na čiji račun je tokom pregovora sizalo najviše kritike kako zbog čvrstog stava oko striktnih uslova raspodele novca tako i zbog insitiranja na smanjenju fonda namenjenog za bespovratnu pomoć.

Samit EU 27 u Briselu ovoga puta održao se u izmenjenim uslovima zbog mera suzbijanja infekcije COVID19.

To je podrazumevalo i smanjenu brojnost delegacija i fizičko odsustvo medija koji su samit mogli da prata na daljinu preko intetrnet platformi. U pokušaju da prekrate vreme i ostanu budi do postizanja dogovora, novinari su poslednje noći na zajedničkim internet platfomama i grupama razmenjivali slike svojih ljubimaca.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Francisco Seco / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track