Najnovije vesti

PUNA BORBENA GOTOVOST VOJSKE GRČKE I KIPRA, RATNA MORNARICA NA POLOŽAJU: Turska uporna u bušenju u Sredozemnom moru!
Foto: Profimedia/ JACK GUEZ / AFP

opasno

PUNA BORBENA GOTOVOST VOJSKE GRČKE I KIPRA, RATNA MORNARICA NA POLOŽAJU: Turska uporna u bušenju u Sredozemnom moru!

Planeta

Sve oružane snage širom teritorije Grčke od noćas su u stanju pune pripravnosti, jedinice su hitno popunjene, a flota Ratne mornarice je raspoređena u Egeju kod ključnih delova grčke pomorske teritorije gde je Turska najavila traganje za ležištima prirodnog gasa i nafte.

Ratna mornatica Grčke je izdala hitno obaveštenje (Navteks) kojim je poništila istovetnu tursku najavu slanja istraživačkog turskog broda "Oruk Reis" u grčku zonu eksploatacije podmorja, objavili su atinski mediji. 

foto: EPA / Tolga Bozoglu

Sličan potez učinio je i Kipar, za delove Sredozemlja koji mu pripadaju, a gde je Turska takođe najavila seizmičko istraživanje podmorja.

"Navteksi" grčke Ratne mornarice pozivaju posade svih brodova da "ignorišu ilegalno tursko obaveštenje" jer ga je "objavila neovlašćena (turska) stanica i odnosi se na ilegalne aktivnosti u grčkom području".

Grčka ukazuje da samo njena pomorska baza koju koriste i SAD i NATO, u Iraklionu, na Kritu, ima ovlašćenje da objavljuje "Navteks" ta oblasti na koje pretenduje Turska. 

foto: EPA / Tolga Bozoglu

Turska je uzvratila recipročno: da su nove, grčke i kiparske "Navtekse" objavile stanice koje su "neovlašćene za određeni region" gde bi Turska da traga za gasom i naftom. 

Grčki mediji prenose da je turski istraživački brod "Oruk Reis" i dalje usidren u turskoj sredozemnoj luci Antaliji, verovatno zbog jakog vetra, dok je registrovana intenzivna aktivnost turskih ratnih brodova kod pomorske baze Aksaz, na jugu Egeja, nedaleko od grada Marmarisa.

Kurir.rs / Beta,  Foto: EPA / Tolga Bozoglu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...