OTKRIVENA VELIKA PLAVA RUPA NA FLORIDI: Naučnici kreću na putovanje od godinu dana kako bi istražili njene tajne
Foto: Profimedia

traže odgovore

OTKRIVENA VELIKA PLAVA RUPA NA FLORIDI: Naučnici kreću na putovanje od godinu dana kako bi istražili njene tajne

Planeta -

Tim naučnika se sprema da krene u jednogodišnje istraživanje "plave rupe" koja se nalazi u vodama Floride.

Plave rupe su velike pećine koje se formiraju na morskom ili okeanskom dnu i smatraju se morskim ekvivalentom velikih rupa, koje se formiraju na zemljinoj površini. Međutim, nauka ne zna mnogo o njima.

Ekspedicija, koju su poveli istraživači iz laboratorije Mote Marine, univerziteta Florida Atlantik, Tehnološkog instituta u državi Džordžija, Geološkog društva SAD-a i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, fokusiraće se na proučavanje plave rupe, poznate kao "Zelena banana",koja se nalazi 47 metara ispod površine i vrlo je duboka, s dnom smeštenim na dubini od oko 137 metara.

"Ima ih po celom zalivu Floride. Različite su veličine, dubine i oblika, a većina je bogata životinjskim i biljnim svetom", naveli su.

Naučnici se nadaju da će im misija pomoći da odgovore na sledeća pitanja:

- Jesu li plave rupe povezane s podzemnim vodama Floride (voda ispod zemljine površine) ili je došlo do upada podzemne vode u Meksički zaliv? - Ako su plave rupe u stanju da izdvoje hranljive materije, hoće li to uticati na proizvodnju na ovom području? - Nalazi li se u rupi neka mikro-okolina, koji u sebi sadrži nove ili jedinstvene vrste mikroorganizama?

foto: Profimedia

Proučavanje "Zelene banane" nastalo je na osnovu sličnog istraživanja druge plave rupe, koja je nazvana "rupa emberdžek".

Ronioci i podvodni stručnjaci sakupljali su uzorke vode iz ove plave rupe. Otkrili su da uzorci sadrže ogromne količine otopljenog neorganskog ugljenika, koji mogu podržavati život neke vrste, uključujući mikrobe.

"Ovi mikrobi mogu igrati važnu ulogu u globalnom ciklusu ugljenika njegovim vraćanjem u okolinu u obliku kojem drugi organizmi mogu pristupiti", saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Kurir.rs/Orlandoweekly

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track