Najnovije vesti

AJA SOFIJA OPKOLJENA: 20.000 policajaca obezbeđuje prvu molitvu otkad je ponovo postala džamija, stigao i Erdogan
Foto: EPA/Youtube

freske se prekrivaju tokom molitava

AJA SOFIJA OPKOLJENA: 20.000 policajaca obezbeđuje prvu molitvu otkad je ponovo postala džamija, stigao i Erdogan

Planeta

Prvi put nakon 86 godina u Aja Sofiji će danas biti održana prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a vernici i mnogobrojni turisti od ranih jutarnjih sati pristižu u Istanbul, a molitvi u podne prisustvuje i predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a već nakon sabah-namaza (jutarnja molitva) su počeli pristizati oni koji su hteli obaviti prvu molitvu. Oko 20.000 policajaca obezbeđuje skup.

Mnogi građani čekaju na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.

1 / 8 Foto: Youtube/Printscreen

Nadležne službe nakon dezinfekcije, pristiglima dele maske i jednokratne sedžade, prostirke za molitvu.

Ujedno, građanima dele i simit (hleb) i čaj kako bi se okrepili.

foto: Printscreen

Očekuje se da će osim turskog predsednika svečanom otvaranju džamije prisustvovati i drugi zvaničnici nekoliko partija. Takođe, povodom ceremonije su pristigli i mnogi domaći i strani turisti.

Preduzete su visoke bezbednosne mere.

foto: EPA/SEDAT SUNA

U okviru mera uvedenih na sprečavanju širenja korona virusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene, prenela je turska Agencija Anadolija.

Na kontrolnim tačkama nadležne službe kontrolišu temperaturu tela posetilaca i da li imaju maske.

Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređenih na 17 lokacija, te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

foto: EPA/SEDAT SUNA

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvršćena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

foto: EPA/SEDAT SUNA

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...