NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI ITALIJE: Tek sada izlazi na videlo šta su sve radili karabinjeri i zatvorski čuvari (VIDEO)
Foto: EPA/GUARDIA DI FINANZA

POPUT MAFIJE

NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI ITALIJE: Tek sada izlazi na videlo šta su sve radili karabinjeri i zatvorski čuvari (VIDEO)

Planeta -

Širi se skandal oko slučaja karabinjera iz Pjačence koji su uhapšeni i optuženi za dugačak spisak nelegalnih radnji od torture, iznuđivanja, preprodaje i rasturanja droga, premlaćivanja i zastrašivanja nelegalno uhapšenih i često nevinih žrtava.

Poznati pisac Roberto Savijano, autor svetskog bestselera "Gomora" o italijanskoj mafiji, napisao je na svom Tviteru da je Pjačenca najdramatičnija priča u istoriji Republike.

O skandalu opširno izveštavaju svi italijanski mediji, a komentatori ukazuju da najviše zabrinjava činjenica da se radilo o pravom sistemu koji je funkcionisao tri godine i koji je po svemu ličio na N'drangetu ( narko-klan čijih je 300 članova pohapšeno krajem prošle godine). Postavlja se pitanje kako je to bilo moguće i gde su bili nadređeni, jer sada -oslobođeni od straha- naglas govore stanovnici Pjačence o nasilnom ponasanju karabinjera koje je, čini se bilo javna tajna.

Paralelno sa skandalom iz Pjačence, mediji izveštavaju i o upravo otkrivenom još jednom slučaju, zatvorskih čuvara iz Torina, koji su takođe premlaćivali i zastrašivali zatvorenike, a one koji su se usudili da prijave, još više su tukli.

U svetlu skandala, analiziraju se i spominju prethodni slučajevi i prijave koje sada štampa izvlači iz arhiva.

Na primer, u martu ove godine kada su se zatvorenici pobunili zbog mera karantina, 13 zatvorenika je ostalo mrtvo.

Zvanično, uzrok je prekomerno uzimanje droge, ali pita se komentator lista Hafington Post, da li možemo da se zadovoljimo zvaničnom verzijom? Javljaju se ličnosti i organizacije, koje po zakonu štite prava zatvorenika, podsećaju na slučajeve umrlih koje u Italiji zovu državna smrt, a reč je o zatvorenicima ili migrantima koji su smešteni u poluzatvorske centre i svako malo se čita kako je taj i taj umro, a najcešće se javnost i pravda zadovoljavaju zvaničnom verzijom.

foto: Profimedia

Mnogi su požurili da skandal iz Pjačence označe kao slučaj nekoliko trulih jabuka, to jest, da je sve ostalo u najboljem redu.

Međutim, sestra jednog od zatvorenika Stefana Kukija, koji je umro od batina u zatvoru, Ilarija Kuki, rekla je da nije reč o nekoliko trulih jabuka, vec da ne valja celi sistem i da ga treba menjati iz korena.

Slučaj njenog brata postao je poznat u celoj zemlji, a ona je viđena kao heroina, zahvaljujući njenoj upornosti jer nije odustala čak ni kada su visokopozicoinirani oficiri karabinjera štitili krivce.

foto: EPA/GUARDIA DI FINANZA

Upravo to je problem, ističe se u komentarima: omerta, ili zavera ćutanja koja vlada i opstaje čak i kada su činjenice nepobitne, kao u slučaju Kuki.

Ovih dana društvene mreže u Italiji podsećaju na ono što vlasti nastoje da zaborave, 19 godina od kako su snage reda karabinjeri i policija, noć pred samit Grupe 8 u Đenovi, upali na mesta gde su spavali demonstranti i prebili one koji su se tek spremali da narednog dana protestuju.

Slučaj "Đenova G8" je zavrsen na sudu u Italiji i Strazburu, bilo je mnogo kazni i odštete, ali kako podsećaju na društvenim mrežama, oni koji su bili odgovorni za nasilje su, nakon Đenove unapređeni.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track