SZO UPOZORAVA Porast infekcije među mladima bi mogao da bude uzrok povećavanja broja zaraženih! Raste zabrinutost vlasti
Foto: Profimedia

pandemija kovida-19

SZO UPOZORAVA Porast infekcije među mladima bi mogao da bude uzrok povećavanja broja zaraženih! Raste zabrinutost vlasti

Planeta -

Dok nekoliko evropskih zemalja beleže povećanje broja zaraženih koronavirusom, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozoravaju da bi uzrok tome mogao biti porast infekcija među mladim ljudima.

Nekoliko zemalja na području Evrope prijavljuju sve veće širenje infekcije među mlađim populacijama, što izaziva zabrinutost zdravstvenih vlasti, naročito u vreme ukidanja restriktivnih mera i otvaranja granica, istakao je evropski šef SZO-a Hans Kluge za BBC.

Holandija je poslednjih sedmica prijavila veće stope zaraze među mlađim starosnim grupama u odnosu na starije ljude.

Zvaničnici u francuskoj Bretanji optužili su mlade između 18 i 25 godina za širenje virusa rekavši da ne prate mere distanciranja i nošenja maske kao ostali građani.

U Madridu, glavnom gradu Španije, gde vlasti pokušavaju da zaustave porast infekcije, šefica regionalne vlade Isabel Dijaz Ajuso izdala je upozorenja zbog ponašanja mladih rekavši: "Oni ugrožavaju komšije, ali i njihovu akademsku i radnu budućnost".

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je da postoje znakovi drugog talasa koronavirusa u Evropi, dok je Margaret Haris iz SZO-a jasno istakla da je ono što trenutno vidimo "jedan veliki talas koronavirusa" koji se širi celim svetom.

BBC-jevi stručnjaci za vođenje statistike prate situaciju u Evropi i širom sveta, te su izradili niz grafova koji prikazuju epidemiološku situaciju. Podaci s ovih grafova pokazuju da je Velikoj Britaniji trebalo mnogo više nego drugim zemljama da smanji broj zaraženih, dok se broj infekcija ponovo naglo povećava u Španiji.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track