MEJLOVI OTKRILI ŠTA JE SVE FEJSBUK RADIO DA SE OTARASI KONKURENCIJE: Zakerberg se navodno služio prljavim trikovima
Foto: Printscreen

nemilosrdna trka na tržištu

MEJLOVI OTKRILI ŠTA JE SVE FEJSBUK RADIO DA SE OTARASI KONKURENCIJE: Zakerberg se navodno služio prljavim trikovima

Planeta -

Američki kongresmeni ispitivali su osnivača "Fejsbuka" o kupovini popularnog servisa "Instagram", optužujući kompaniju za uklanjanje konkurencije.

Podsetimo, lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije - „Fejsbukov“ Mark Zakerberg, „Amazonov“ Džef Bezos, „Alfabetov“ Sundar Pičai i „Eplov“ Tim Kuk - svedočili su pred Kongresom.

Šefovi tehnoloških giganata odgovarali su na pitanja putem video-linka, a glavna tema ispitivanja bilo je da li su njihove kompanije postale predominantne na tržištu.

Zakonodavci su tokom saslušanja izneli „milione stranica dokaza“ prikupljenih tokom godina antitrustovskih istraga ovih kompanija.

Mnoge informacije pružili su i anonimni izvori iz ovih velikih kompanija.

U Zakerbergovom slučaju, javnosti su predstavljeni mejlovi poslati u februaru 2012. godine u kojima Dejvidu Ebersmanu, tadašnjem finansijskom direktoru, piše da razmišlja o tome koliko bi novca ponudili za kupovinu drugih mobilnih aplikacija poput Instagrama ili Pata (Path) koji su se takmičili na tržištu sa Fejsbukom.

"Preduzeća se rađaju, ali mreže se uspostavljaju, brendovi su već dostigli neki nivo i ako još porastu, mogli po nas biti veoma razarajući", naveo je u tom mejlu.

Dalje je istakao da to ne znači da će Fejsbuk kupiti Instagram ili Pet da bi ih "sprečio da se takmiče na bilo koji način".

U drugom mejlu, Fejsbuk se složio sa procenom zaposlenih da Instagram, a ne Gugl Plus, predstavlja pretnju kompaniji.

Savezna trgovinska komisija takođe pokušava da utvrdi da li je Fejsbuk kupovinom Instagrama za milijardu dolara 2012. godine na taj način pokušao da ukloni konkurenciju.

"To je upravo antikonkurentsko pripajanje koje antitrustovski zakoni pokušavaju da speče", rekao je kongresmen Džerold Nadler, iz redova demokrata.

Zakerberg je kazao da je video Instagram istovremeno kao konkurenciju, kada je reč o servisu za deljenje fotografija, i kao dodatni servis.

foto: EPA/Ilustracija

"U to vreme niko nije Instagram video kao društvenu mrežu i ljudi nisu mislili da se oni sa nama takmiče u tom smislu", rekao je dodajući da je pripajanje bilo "neverovatno uspešno" zato što je Fejsbuk investirao u aplikaciju.

Još jedno bitno pitanje upućeno Zakerbergu odnosilo se na to da li je njegova kompanija kopirala konkurenciju i to koristila kao pretnju prilikom kupovine suparničkih firmi.

Demokratska kongresmenka Pramila Džajapal rekla je da je Fejsbuk kopirao Instagram dodajući opciju za kameru i iskoristio to da prisili koosnivača Instagrama Kevina Sistroma da pristane na akviziciju.

Prepiska Sistroma i investitora Meta Kolera je pokazala da su bili zabrinuti da će ih Fejsbuk uništiti ako ne pristanu da se pridruže toj kompaniji.

Džajapalova je istakla da je isti pritisak vršen i na čelnike Snepčeta.

"Možemo da kupimo bilo koji konkurentski start-ap, ali će proći neko vreme pre nego što ćemo moći da kupimo Gugl", rekao je u jednom mejlu Zakerberg.

Na većinu ovih navoda Zakerberg je odgovorio da se ne seća da je tako nešto pisao, ali da mu "sve zvuči kao da se radi o šali".

Kurir.rs/Cnet.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja