Najnovije vesti

NOVI SNIMAK BRUTALNE FLOJDOVE SMRTI SVE GOVORI: Kamere uhvatile i njegove poslednje reči, policajci se nisu obazirali
Foto: Youtube/Printscreen

smrt koja je uzbunila ceo svet

NOVI SNIMAK BRUTALNE FLOJDOVE SMRTI SVE GOVORI: Kamere uhvatile i njegove poslednje reči, policajci se nisu obazirali

Planeta

Kamere dva policajca, osumnjičena za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pokazuju šta se sve događalo tokom njegovog hapšenja u Mineapolisu 25. maja.

Može se videti kako su mu policajci uperili pištolj u glavu, ali i trenutak kada jedan od njih bezbrižno vadi šljunak iz automobilske gume iako je pored njega ležao muškarac koji već tada nije mogao da diše.

"Moli vas, nemojte pucati", rekao je Džordž Flojd nekoliko minuta pre smrti.

Podsetimo, Flojd je osumnjičen da je račun u lokalnoj prodavnici platio lažnom novčanicom od 20 dolara zbog čega su se ubrzo na licu mesta našla i 4 policajca. Tokom hapšenja, glavni osumnjičeni za ubistvo, Derek Čovin, stavio mu je koleno na vrat i tako držao skoro 9 minuta usled čega se muškarac ugušio naočigled šokiranih prolaznika.

foto: Profimedia

Na snimku se potvrđuje da su se policajci oglušili o Flojdove molbe da mu pomognu i da ne može da diše. Odmah na početku je napomenuo da pati od klaustrofobije i anksioznosti.

"Ne mogu da dišem! Verovatno ću ovako umreti", rekao je u jednom trenutku Flojd, ali se Čovin nije obazirao, a njegove kolege takođe nisu učinile ništa.

Sudija iz Mineapolisa je odlučio da snimak neće moći da izađe u javnost, ali je Dejli mejl uspeo da dođe do njega i objavi poslednje trenutke Afroamerikanca. Ono što se može videti snimile su kamere dva policajca Aleksa Kuenga i Tomasa Lejna.

Kako prenosi Dejli mejl, jasno je da Flojd nije imao nameru da beži. Imao je dovoljno vremena da ode, ali je sačekao u kolima da policija dođe do prodavnice.

Prvo su mu prišli Lejn i Kueng, kojima je to inače bila prva nedelja na poslu u policiji Mineapolisa. Čim je Flojd otvorio prozor, Lejn mu je odmah uperio pištolj u glavu.

Kada mu je Čovin držao nogu na vratu, Flojd je rekao nekoliko puta da ne može da diše i dozivao svoju majku.

"Recite mojoj deci da ih volim. Mrtav sam", rekao je u jednom momentu, a potom mu je glas postajao sve slabiji.

Dok je stigla Hitna pomoć, Flojd je već bio mrtav.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...