PRINC SALMAN POSLAO TIM OD 50 ELITNIH UBICA NA JEDNOG ČOVEKA: Evo zašto mu je ODRED TIGROVA za petama
Foto: EPA

posle kašogijevog ubistva

PRINC SALMAN POSLAO TIM OD 50 ELITNIH UBICA NA JEDNOG ČOVEKA: Evo zašto mu je ODRED TIGROVA za petama

Planeta -

Bivši špijun Saad al Džabri tvrdi da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman poslao odred od 50 ubica da ga likvidiraju, samo nekoliko dana nakon ubistva novinara Džamala Kašogija.

Al Džabri tvrdi da se princ zavetovao da će ga "svim sredstvima" vratiti u Saudijsku Arabiju, a preko poruka na Vocapu mu je pretio.

Nekadašnji operativac pre 3 godine je prebegao u kanadski Toronto gde od tada živi sa privatnim obezbeđenjem.

Kako se navodi, tim ubica nazvan "Odred tigrova" 2017. godine je putovao u Kanadu sa "dve torbe forenzičkih alata". "Odred tigrova" čini oko 50 ljudi među kojima su i stručnjaci za čišćenje mesta zločina. Džabrija us locirali preko špijunskog softvera koji je bio instaliran na njegovom telefonu.

U tužbi protiv moćnog vladara se navodi i da su vlasti u Rijadu otele dvoje Džabrijeve dece kako bi ga naterali da se vrati u zemlju. Još jedan član porodice je otet u Dubaiju, a potom i mučen.

Navodna likvidacija je "provaljena" kada je kanadska pogranična policija otkrila pripadnike elitnog tima za likvidacije pri pokušaju ulaska na teritoriju Kanade preko aerodroma Pirson u Torontu, navedeno je u spisima američkog suda.

Pravili su se da se ne poznaju, a pokušali su da uđu u Kanadu preko turističkih viza, međutim, kada su zvaničnici pronašli fotografije muškaraca na kojima zajedno poziraju, shvatili su da ipak putuju skupa, pa ih nisu pustili dalje.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi foto: EPA

Džabri je godinama bio kontakt između saudijske obaveštajne službe i britanskog MI6 i drugih zapadnih bezbednosnih službi i navodno je predao nadležnima u Vašingtonu dokument na 106 stranica o navodnim pokušajima Muhameda bin Salmana da ga likvidira i time ga spreči da svedoči o svojim saznanjima o korupciji i političkim likvidacijama koje je sprovodio "Odred tigrova".

Navodno, Vašingtonu je preneo i informacije o umešanosti prestolonaslednika u Kašogijevo ubistvo.

Džabri tvrdi da je princ Muhamed pokušavao da ga namami da se vrati u Saudijsku Arabiju i da mu je jednom prilikom čak poručio "Svakako ćemo doći do tebe".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track