Ćurkin: Ahtisari ne može naslediti Anana

Duboko u penziji

Ćurkin: Ahtisari ne može naslediti Anana

Planeta -
Imenovanje bivšeg predsednika Finske i dobitnika Nobelove nagrade za mir Martija Ahtisarija kao naslednika na mestu specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana je isključeno

NJUJORK - Imenovanje bivšeg predsednika Finske i dobitnika Nobelove nagrade za mir Martija Ahtisarija kao naslednika na mestu specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana je isključeno, izjavio je u razgovoru sa ruskim novinarima stalni predstavnik Rusije pri Svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin.

"To je isključeno. Ahtisari je u dubokoj (...) penziji", rekao je Čurkin po usvajanju rezolucije o Siriji u Generalnoj skupštini UN (GS UN), preneo je Itar-TASS.

Ruska državna agencija navodi da se poslednjih dana u sedištu Svetske organizacije u Njujorku Ahtisarijevo ime "često pominje u razgovorima o kandidatima za izaslanika za rešavanje konflikta u Siriji", a da je nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo smatran jednim od glavnih Ananovih konkurenata do imenovanja u februaru.

Nekadašnji generalni sekretar UN je u četvrtak saopštio da nije dobio potrebnu podršku i da neće ostajati na mestu specijalnog izaslanika u Siriji, po isteku njegovog mandata 31. avgusta.

"Postoji raskol u međunarodnoj zajednici. Sve to je komplikovalo moj rad", rekao je 74-godišnji diplomata iz Gane. Aktuelni generalni sekretar Svetske organizacije Ban Ki-mun izjavio je da sa predsenikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem razmatra kandidaturu za Ananovog naslednika, a kada će biti objavljeno njegovo ime nije poznato.

Čurkin je, kako je prenela agencija RIA Novosti, rekao da usvojena rezolucija u GS UN ne doprinosi mirnom rešavanju konflikta u Siriji i da Rusija očekuje nastavak napora za rešavanje konflikta između vlade i opozicije u toj zemlji.

Šef ruske misije pri UN je rekao da glasanje odražava "umor međunarodne zajednice od konflikta u Siriji" i da su često neke članice UN "spremne da glasaju za bilo kakav tekst u kom se navodi da je Siriji potreban mir". Čurkin je dodao da "velikog praktičnog značaja" usvojena rezolucija nema, već da je "još jedan potez političko-propagandnog pritiska na Damask".

Prema njegovim rečima, rezolucija je "izuzetno jednostrana i napisana je tako kao da naoružane opozicije uopšte nema", a "najaktivniji koautori" tog dokumenta bile su iste one zemlje koje snabdevaju oružjem ekstremističke grupe u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track