POSLE 102 DANA 4 SLUČAJA KORONE NA NOVOM ZELANDU: Obolela jedna porodica, sumnja se da je virus stigao smrznutom hranom
Foto: Profimedia

kovid-19

POSLE 102 DANA 4 SLUČAJA KORONE NA NOVOM ZELANDU: Obolela jedna porodica, sumnja se da je virus stigao smrznutom hranom

Planeta -

Na Novom Zelandu se strahuje od porasta broja novozaraženih koronavirusom nakon što su posle 102 dana zabeležena četiri slučaja zaraze koronavirusom. Vlasti stoga pokušavaju da utvrde kako je došlo do ove situacije.

Nakon što je utvrđeno da su i četiri člana jedne porodice u Oklandu zaražena koronavirusom, vlasti su ponovo uvele restriktivne mere u celoj zemlji, objavila je agencija Reuters. To je izazvalo zbunjenost kod nadležnih jer tvrde da u zemlji lokalnog prenosa virusa nije bilo 102 dana.

"Trudimo se da složimo sve delove slagalice kako bismo utvrdili kako se zarazila ova porodica", ukazao je Ešli Blumfild iz Ministarstva zdravstva.

Zvaničnici Novog Zelanda istražuju jesu li prvi slučajevi koronavirusa u više od tri meseca rezultat virusa pristiglog na uvezenim pakovanjima zaleđene hrane.

"Znamo da virus može preživeti i u okruženju gde su temperature niže", podsetio je Blumfild.

Zaraženi radnik je odmah poslat na bolovanje, a njegove kolege su testirane na koronavirus. Zapravo, testirano je 200 osoba za koje se pretpostavlja da su bile u kontaktu sa zaraženom porodicom. U narednim danima će biti testirano još desetine hiljada ljudi.

Zbog prethodno navedenog, od stanovnika Oklanda njih 1,7 miliona se traži da ne napuštaju svoje domove osim kada je to nužno i da odlože planirana putovanja.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern je poručila da "zna kako će pobediti virus". Trgovine su racionalizirale prodaju usled velike kupovine potrepština, a stvorili su se veliki redovi ispred objekata gde se vrši testiranje na koronavirus. U ovoj državi postoji zabrinutost da će parlamentarni izbori doprineti povećanju broja zaraženih koronavirusom.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track