REAKCIJE NA POMIRENJE IZRAELA I UAE Bahrein i Egipat pozdravili sporazum, Palestinci protiv dogovora, oglasio se i Hamas
Foto: Profimedia

bliski istok

REAKCIJE NA POMIRENJE IZRAELA I UAE Bahrein i Egipat pozdravili sporazum, Palestinci protiv dogovora, oglasio se i Hamas

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je juče da najavom uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim arapskim Emiratima (UAE) započinje "nova era" u izraelskim odnosima sa arapskim svetom. Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će "pun i zvaničan mir" sa UAE voditi do saradnje u mnogim oblastima izmedju zemalja i "divnoj budućnosti" za gradjane obe zemlje.

On je rekao da je adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa tražila da Izrael sačeka sa planovima o aneksiji delova Zapadne obale kako bi se postigao napredak u dogovoru o vezama sa UAE.

Izraelski lider je dodao da "nema promena" u njegovim planovima da anektira deo te okupirane teritorije, ali je rekao da je ostvarenje tih planova privremeno zaustavljeno. Predsednik Izraela Ruven Rivlin objavio je na Tviteru poziv lideru UAE da poseti Jerusalim.

"Pozivam prestonaslednika da poseti Jerusalim", naveo je Rivlin, ocenivši da je dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa važna i strateška prekretnica koja bi mogla da podstakne sporazume sa drugim zemljama u regionu.

U medjuvremenu je proizraelski lobi u SAD, Američko izraelski komitet za javne odnose (AIPAC),saopštio da poštuje napore predsednika Trampa i njegove administracije u posredovanju diplomatskom potezu. Ta uticajna lobistička grupa je navela u saopštenju da su se UAE pridružili Egiptu i Jordanu u "utiranju puta miru kroz priznanje", ne težeći da izoluju i bojkotuju jevrejsku državu.

AIPAC je apelovao na druge arapske zemlje i Palestince da slede UAE i okončanju svoj bojkot Izraela i Amerike i vrate se pregovaračkom stolu. Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, za koga se očekuje da će biti kandidat Demokratske strane za predsednika, je sporazum Izraela i UAE označio "istorijskim korakom da se premoste duboke podele Bliskog istoka".

EGIPAT POZDRAVIO DOGOVOR IZRAELA I UAE

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi pozdravio je sinoć dogovor Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

El Sisi je na Tviteru objavio da pohvaljuje napore da se "postigne prosperitet i stabilizacija u našem regionu". On je naveo da je razgovarao telefonom sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom al Nahjarnom pošto je objavljena vest o odnosima. Kabinet egipatskog lidera čija zemlja, uz Jordan, ima diplomatske odnose s Izraelom je dogovor nazvao "istorijskim mirovnim korakom" koji će pogurati bliskoistočne mirovne napore i pomoći da se stabilizuje region.

El Sisi je takodje pohvalio obustavljanje planova Izraela o aneksiji okupirane zemlje na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju buduću državu. Gradska kuća u Tel Avivu je u medjuvremenu osvetljena u bojama zastave Izraela i UAE. Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai čestitao je premijeru Benjaminu Netanjahuu na "duplom dostignuću" miru sa UAE i odlaganju planova o aneksiji delova Zapadne obale.

BAHREIN TAKOĐE POZDRAVIO SPORAZUM UAE I IZRAELA

Bahrein je juče pozdravio sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

Ta država je čestitala UAE na postizanju sporazuma kojim je, kako je navedeno, suspendovana izraelska aneksija palestinske zemlje dok se "preduzimaju koraci da se ojačaju šanse za bliskoistočni mir", prenela je državna Novinska agencija Bahren.

Bahreinu, kao i UAE, veze s Izraelom su već dugo privlačile pažnju i bio je domaćin konferencije administracije predsednika SAD Donalda Trampa u cilju da se zadobije podrška za njegov bliskoistočni plan. Bahrein je prva arapska zemlja Zaliva koja je komentirisala objavu uspostavljanja odnosa.

U medjuvremenu je ambasadorka SAD u UN Keli Kraft rekla da slavi objavu diplomatskih odnosa izmedju Izraela i UAE koju je označila velikom pobedom za predsednika Trampa i svet. Ona je u intervjuu za Asošiejted pres rekla kako sve bliskoistočne zemlje shvataju potrebu da se snažno usprotive državi koja je sponzor terorizma, Iranu.

PALESTINCI TRAŽE POVLAČENJE DOGOVORA IZRAEL I UAE

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, osudio je juče dogovor da se uspostave puni diplomatski odnosi izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rudejne je rekao da se dogovor graniči s "izdajom" i da Palestinci zahtevaju da se povuče.

On je to rekao pošto je predsednik Abas sazvao sastanak najvišeg palestinskog rukovodstva posle dogovora na osnovu koga će Izrael suspendovati svoje planove o aneksiji delova Zapadne obale.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas postizanje takvog dogovora, kojem su SAD posredovale.

PALESTINCI OPOZVALI AMBASADORA U UAE

Palestinski ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je opozvan, javila je sinoć zvanična palestinska novinska agencija.

Opozivu je prethodilo objavljivanje sporazuma o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa izmedju UAE i Izraela na osnovu koga će Izrael suspendovati planove o aneksiji delova okupirane Zapadne obale.

Palestinci su osudili taj sporazum označivši ga izdajom palestinske stvari i zahtevali da se povuče. Izrael i UAE su ranije objavili danas da uspostavljaju pune diplomatske odnose na osnovu sporazuma kojem su posredovale SAD.

Taj istorijski sporazum predstavlja ključnu pobedu spoljne politike predsednika SAD Donalda Trampa koji teži da ponovo bude izabran na tu funkciju i odraz su promena na Bliskom istoku gde je zajednička zabrinutost zbog Irana nadmašila tradicionalnu arapsku podršku za Palestince. Zahvaljujući tom sporazumu UAE su postale treća arapska zemlja, posle Egipta i Jordana, koja ima pune diplomatske odnose s jevrejskom državom.

Tramp je sporazum označio "istinski istorijskim momentom" i izrazio očekivanje da će "sada, kada je led probijen više arapskih i muslimanskih zemalja slediti Ujedinjene Arapske Emirate”.

HAMAS OPTUŽIO UAE DA SU ZABILI NOŽ U LEĐA PALESTINCIMA

Palestinska islamska ekstremistička organizacija Hamas optužila je juče Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da su zabili nož Palestincima u ledja jer su pristali da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom.

Ta reakcija usledila je ubrzo pošto je predsednik SAD Donald Tramp objavio danas da su UAE i Izrael pristali da uspostave pune diplomatske odnose u okviru sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu. Izraelski poslanici su pozdravili uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa UAE, a minister odbrane Izraela Beni Ganc je danas rekao da dogovor izražava "savezništvo" zemalja u regionu koji teži stabilnosti i prosperitetu.

On je rekao da će sporazum imati "mnoge pozitivne posledice na region" i pozvao druge arapske zemlje da teže mirovnim sporazumima s Izraelom. Ganc je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, označivši ga "istinskim prijateljem" Izraela. Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi iz Gancove partije centra Plavo i belo je rekao da pozdravlja izraelsko odustajanje od jednostrane aneksije Zapadne obale, rekavši da će se o Trampovom bliskoistočnim planova diskutovati u konsultacijama sa zemljama u regionu.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je rekao da pregovori i sporazumi, ne unilateralni koraci kao aneksija jesu ključ za izraelske diplomatske odnose. Najviši zvaničnik pokreta jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali Oded Revivi rekao je da je zamrzavanje aneksije fer cena za uspostavljanje odnosa sa UAE. Visoki zvaničnik emirata Anvar Gargaš rekao je da sporazum koji je objavio Tramp o uspostavljanju veza s Izraelom zadao "smrtni udarac" izraelskim potezima da anektira palestinsku zemlju.

TURSKA I IRAN OSUDILI SPORAZUM UAE I IZRAELA

Turska i Iran oštro su danas osudili regionalnog rivala Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog odluke da normalizuju diplomatske odnose sa Izraelom i prihvate sporazum koje su preložile SAD, optuživši UAE za izdaju palestinskih interesa.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da UAE nemaju kapacitet da sa Izraelom pregovaraju u ime Palestinaca ili da "prave ustupke o pitanjima od vitalnog značaja za Palestinu", preneo je AP.

Turska je zaključila da narod na Bliskom istoku "nikada neće zaboraviti i oprostiti ovo licemerno ponašanje UAE".

Reagovalo je i iransko ministarstvo spoljnih poslova i optužilo UAE da su "nepravično zabili nož u leđa palestinskom narodu i svim muslimanima".

UAE su saopštili da se sporazumom usporava plan Izraela da unilateralno aneksira delove okupirane Zapadne obale, koje Palestinci smatraju srcem svoje buduće države.

Posle Egipta i Jordana, UAE su ovim sporazumom postali treća arapska zemlja koja će imati pune diplomatske odnose sa Izraelom.

Palestinci su ocenili da ovaj sporazum predstavlja "izdaju" i pozvali arapske i muslimanske zemlje da mu se suprotstave.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track