ITALIJA OBELEŽAVA 2 GODINE OD URUŠAVANJA MOSTA U ĐENOVI Nesreća odnela 43 života: Ovakva tragedija ne sme da se ponovi
Foto: Profimedia

ODATA POČAST ŽRTVAMA

ITALIJA OBELEŽAVA 2 GODINE OD URUŠAVANJA MOSTA U ĐENOVI Nesreća odnela 43 života: Ovakva tragedija ne sme da se ponovi

Planeta -

Italija danas obeležava dve godine od urušavanja mosta u Đenovi kada su poginule 43 osobe, tragedije za koju italijanski zvaničnici ističu da se ne sme ponoviti.

"Ovakva tragedija ne sme da se ponovi. Učešće države (u kompaniji) Autostrade ide u tom pravcu, jer će doprineti većoj kontroli i bezbednosti", izjavio je premijer Italije Đuzepe Konte u intervjuu za list La Stampa.

Konte je istakao da će krivci za urušavanje mosta odgovarati.

U Đenovi će danas biti održan niz ceremonija u znak sećanja na 43 žrtve tragičnog urušavanja mosta u glavnom gradu italijanskog regiona Ligurija, uz prisustvo italijanskog premijera.

Minutom ćutanja u 11. 36, u vreme kada se dogodila nesreća, biće odata počast žrtvama.

"Đenova ne zaboravlja, ne sme biti zaboravljeno. To što se dogodilo je upozorenje za pronalaženje finansijskih, tehnoloških i ljudskih resursa kako bi naša instrastruktura bila ne samo najlepša, već i najbezbednija", rekao je gradonačelnih Đenove Marko Buči.

Porodice žrtva odbile su poziv da 3. avgusta prisustvuju otvaranju novog mosta izgrađenog na mestu urušenog jer smatraju da je ta proslava nastala iz tragedije, a sa njima se tog dana privatno sastao predsednik Italije Serđo Matarela.

Rušenje starog mosta Morandi u Đenovi 14. avgusta 2018. godine usledilo je nakon jakog nevremena koje je zahvatilo Liguriju, ta nesreća pokrenula je pitanje bezbednosti mostova širom Evrope.

Do nesreće su dovele godine lošeg rukovođenja i neodgovarajućeg održavanja, zbog čega je nedavno postignut dogovor o postepenom istupanju grupe Beneton iz upravljanja autoputevima, a država će preuzeti rukovođenje kompanijom Autostrade.

Skoro dve godine od nesreće, u Đenovi je početkom avgusta otvoren novi most na mestu urušenog, a radove na izgradnji nije zaustavila ni pandemija virusa kovid-19.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track