Najnovije vesti

TIHANOVSKAJA PORUČUJE IZ LITVANIJE: Želim pregovore sa vladom Belorusije, molim međunarodnu zajednicu da mi pomogne!
Foto: Profimedia / Jonny Pickup / Sipa

ne odustaje

TIHANOVSKAJA PORUČUJE IZ LITVANIJE: Želim pregovore sa vladom Belorusije, molim međunarodnu zajednicu da mi pomogne!

Planeta

Beloruska opoziciona predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja izjavila je danas da je njen izborni štab spreman za dijalog sa beloruskom vladom i zatražila je u tome pomoć od međunarodne zajednice.

"Kancelarija mog izbornog štaba, kancelarija Svetlane Tihanovskaje, nastavlja da radi. Želela bih da napomenem da smo spremni za dijalog sa vladom", navela je Tihanovskaja u saopštenju koje je objavio njen tim, preneo je TASS.

"Želela bih da se obratim međunarodnoj zajednici, evropskim državama sa zahtevom da nam pomognu u uspostavljanju dijaloga sa beloruskom vladom," navela je Tihanovskaja. 

foto: Profimedia / Natalia Fedosenko/ TASS

Ona je najavila da predlaže formiranje saveta za koordinaciju kako bi se osigurao prenos vlasti u zemlji.

"Ja, Svetlana Tikhanovskaja, iniciram stvaranje Koordinacionog saveta za prenos vlasti. Ovom savetu mogu da se pridruže članovi civilnog društva, ugledni i poznati Belorusi i istinski profesionalci u svojim profesijama", poručila je u saopštenju.

Tihanovskaja je dodala da je ovlastila predstavnike Olgu Kovalkovu i advokata Makima Znaka za prikupljanje zahteva za pridruživanje savetu od organizacija i udruženja građana. 

foto: Profimedia / Siarhei LESKIEC/ AFP

U Belorusiji su održani predsednički izbori 9. avgusta, a sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je novi mandat sa 80,08 odsto glasova, dok je njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovskaja dobila 10,09 procenata podrške birača.

Nakon objavljivanja rezultata izbora, u mnogim gradovima širom zemlje izbili su masovni protesti koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukob sa policijom.

Protesti se održavaju od nedelje.

Izborni štab Tihanovskaje odbacuje rezultate izbora i ne priznaje Lukašenkovu pobedu. Ona je napustila Belorusiju u ponedeljak kasno uveče i sada se nalazi u Litvaniji, navode mediji.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia / Jonny Pickup/ Sipa

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...