Najnovije vesti

SVI STRAHUJU DA ĆE OVAJ POTEZ PROBUDITI FARAONOVU KLETVU Stao je na tron sa 9 godina a njegova smrt je i danas misterija
Foto: Profimedia

obavijen velom tajne

SVI STRAHUJU DA ĆE OVAJ POTEZ PROBUDITI FARAONOVU KLETVU Stao je na tron sa 9 godina a njegova smrt je i danas misterija

Planeta

Planovi da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Luksoru u novi muzej u prestonici Kairu, pokrenuli su strahovanja da bi taj čin mogao da pokrene legendarnu „kletvu faraona“.

Egipatski faraon Tutankamon sahranjen je u Dolini kraljeva pre oko 3.000 godina, a enigma oko njegovog života, kao i smrti, i dalje raspiruje maštu javnosti.

Tutankamon je preuzeo tron sa samo devet godina, a isto toliko je i vladao, od 1333. do 1323. godine pre nove ere. Veliki egipatski muzej u Kairu, inače, trebalo bi da bude završen do kraja godine, a njegov „dragulj“ će upravo biti Tutankamon i sva njegova blaga, među kojima je i njegova posmrtna maska načinjena od 11 kilograma zlata koja se smatra vrhuncem umeća drevnih majstora.

foto: EPA

Smrt Tutankamona je i dalje obavijena velom tajne. Egiptolozi još nisu odgonetnuli od čega je zapravo preminuo.

Neki veruju da je ubijen, a drugi da je umro od posledica infekcije koja je buknula nakon što je polomio nogu.

Čuvena je i Tutankamonova kletva pošto su navodno, nakon otkrivanja grobnice 1922. godine, neki arheolozi koji su u tome učestvovali umrli od posledica bolesti ili u „čudnim nesrećama“.

foto: EPA

Naime, prema legendi, Tutankamon je bacio kletvu koja će stići sve one koji remete njegov spokoj. Šef odeljenja za arheologiju u Velikom egipatskom muzeju Tajeb Abas ističe da je Tutankamon bio zaista važna ličnost.

„Ono što je, takođe, važno o faraonu jeste da su njegov život i smrt i dalje obavijeni velom misterije. Zbog toga su ljudi dobrim delom fascinirani Tutankamonom“, kazao je Abas.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...