NEMAČKI FLOJD JE MALOLETAN: Otvorena istraga nakon skandaloznog snimka hapšenja tinejdžera u Diseldorfu (VIDEO)
Foto: Screenshot, video: Twitter/@binwiederdabro

bruka

NEMAČKI FLOJD JE MALOLETAN: Otvorena istraga nakon skandaloznog snimka hapšenja tinejdžera u Diseldorfu (VIDEO)

Planeta -

Nemačka je otvorila istragu nakon što su se pojavili snimci na kojima se vidi kako policajac privodi maloletnika klečeći na vratu, podsećajući na ubistvo crnaca Džordža Flojda što je izazvalo masovne proteste protiv policijske brutalnosti u SAD-u.

Na snimku, koji se pojavio na društvenim medijima, vidi se kako su dva policajca učestvovala u hapšenju, pri čemu je jedan prvo držao koljeno na glavi osumnjičenog, a zatim na vratu, dok su zgroženi prolaznici glasno protestovali.

Incident se dogodio u subotu u Diseldorfu u zapadnoj Nemačkoj.

Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova države Severna Rajna-Vestfalija, čiji je glavni grad Diseldorf, u ponedjeljak je rekao televiziji VDR da je bio šokiran kada je vidio snimke i da je pokrenuo istragu.

Diseldorfska policija je u izjavi navela da je maloletnik napao policajce koji su pozvani zbog grupe huligana u obližnjem restoranu.

"Snimak se pažljivo gleda u kontekstu načina na koji se dešavala intervencija policije", navodi se u saopštenju.

Istragu vode policijski službenici iz susednog grada kako bi osigurali nepristrasnost.

Flojd je umro krajem maja u Mineapolisu, nakon što mu je policajac pritisnuo vrat oko devet i po minuta.

Identitet pritvorenog maloletnika u Diseldorfu nije poznat, a nije poznato da li je tokom hapšenja on povređen.

Nemačkim policajcima je dozvoljeno da pritisnu glavu osumnjičene kolenima, ali ne i vratom, izjavio je za VDR portparol nemačke policijske unije.

"Potpuno je nerazumljivo zašto, kad mladić već stoji na podu, policajac drži koljeno na glavi i vratu", rekla je Verna Šafer iz pokrajinske stranke Zelenih. "To mora da se razjasni", dodala je ona.

Nemačka policija je poslednjih meseci izložena kritikama zbog ekstremizma u svojim redovima, nakon što je objavljeno da je penzionisani policajac osumnjičen da je slao pisma rasističkog sadržaja istaknutim predstavnicima manjina u kojima im preti nasilje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track