Najnovije vesti

SEVERNA KOREJA U PROBLEMIMA: Kim preduzima mere kako bi se zaustavila korona, a evo zbog čega su vlasti zabrinute
Foto: Profimedia

teška situacija

SEVERNA KOREJA U PROBLEMIMA: Kim preduzima mere kako bi se zaustavila korona, a evo zbog čega su vlasti zabrinute

Planeta

Severnokorejski lider Kim Džong-un zatražio je da se preduzmu mere kako bi se zaustavio korona virus i sprečile žrtve i da se na vreme reaguje kako bi se sprečila šteta na usevima koje bi mogao da prouzrokuje tajfun Bavi, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA.

Politbiro Radničke stranke sastao se u proširenom sastavu u vreme pandemije koja pojačava pritisak na severnokorejsku ekonomiju koja je teško pogođena nedavnim zatvaranjem granica i poplavama, navodi agencija Rojters.

Vlasti su zabrinute kako da dostave hranu i neophodne namirnice do izolovanih delova zemlje koje su pogođene teškim kišava i poplavama.

Vodeća partija najavila je da će iduće godine biti održan kongres na kojem će odlučiti o petogodišnjem planu, nakon što je zaključeno da su zabeležena ozbiljna kašnjenja u zacrtanom razvoju ekonomije i poboljšanju životnog standarda.

Na sastanku su analizirani "neki problemi u državnom kriznom režimu sprečavanja pandemije kontrolom ulaznih puteva opakog virusa", objavila je u saopštenju državna agencija.

Severna Koreja nije prijavila nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, ali Kim Džong-un je u julu rekao da "bi se moglo reći da je (virus) ušao" u zemlju i uveo je stroga ograničenja u gradu Kaesongu nakon što je jedan muškarac pokazao simptome kovida-19.

Muškarac je testiran, a rezultati testa nisu nedvosmisleno potvrdili prisutnost koronavirusa, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nakon tri sedmice ograničenja su ukinuta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...