SVETLANA TIHANOVSKAJA PORUČILA: Lukašenko će biti primoran da pregovara sa opozicijom! Protesti neće utihnuti
Foto: EPA/MARINA SEREBRYAKOVA

belorusija

SVETLANA TIHANOVSKAJA PORUČILA: Lukašenko će biti primoran da pregovara sa opozicijom! Protesti neće utihnuti

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko biće primoran da pregovara sa opozicijom, izjavila je bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja.

"Protesti neće utihnuti, štrajkovi neće utihnuti, jer Belorusi jasno razumeju šta žele. A žele da se održe novi pošteni izbori na kojima mogu da izaberu novog predsednika... Sve ide svojim redom, pomoću mirnih demonstracija i štrajkova vlasti će, naravno, biti prinuđene da pregovaraju sa Koordinacionim savetom", rekla je Tihanovskaja u intervjuu za "Eho Moskve".

Prema njenom mišljenju, "beloruski narod će primorati na pregovore gospodina Lukašenka ili njegove predstavnike". U tim mogućim pregovorima, glavni zahtev opozicije biće "da Lukašenko ode", istakla je liderka opozicije.

"Ovi (novi) izbori biće slobodni, transparentni, svaki građanin Belorusije moći će da učestvuje na njima. Pitanje je da li će gospodin Lukašenko imati moralno pravo da učestvuje na njima nakon što je beloruski narod apsolutno izgubio poverenje u njega i ne želi da ga vidi ni kao kandidata", smatra ona.

Predstavnici beloruske opozicije, koji ne priznaju rezultate predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za predaju vlasti. Državno tužilaštvo je s tim u vezi pokrenulo postupak u skladu sa članom 361 Krivičnog zakona o pozivima na akcije usmerene na štetu nacionalnoj bezbednosti Republike Belorusije.

Prema ovom zakonu, predviđena je zatvorska kazna do pet godina. Članovi Predsedništva Koordinacionog saveta pozvani su na saslušanje u Istražni komitet kao svedoci. Savet opozicije tvrdi da su svi ciljevi i metode koje on određuje legalni i zasnovani na Ustavu zemlje.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track