Najnovije vesti

ALEKSANDAR LUKAŠENKO: Putin i ja znamo šta može da se dogodi ukoliko se situacija u Belorusiji "prespava"
Foto: Profimedia/Sergey Guneev/Sputnik

predsednik belorusije

ALEKSANDAR LUKAŠENKO: Putin i ja znamo šta može da se dogodi ukoliko se situacija u Belorusiji "prespava"

Planeta

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da on i njegov ruski kolega Vladimir Putin shvataju šta može da se dogodi ukoliko se situacija u Belorusiji "prespava", ali da je za sada zemlja u stanju da sama sebi obezbedi zaštitu.

"Juče ste čuli izjavu našeg suseda i mog dobrog prijatelja predsednika Rusije Vladimira Putina, koja nije data jer Rusi hoće da zaštite Belorusiju. Slušajte, sami ćemo se zaštititi. Ali ruski predsednik i ja shvatamo šta bi moglo da se dogodi ukoliko 'prespavamo' situaciju", rekao je Lukašenko, a prenosi državna agencija Belta.

Kako je rekao, u slučaju pogoršanja situacije, Belorusija bi mogla da se pretvori u "pozorište vojnih operacija", koje bi zapadne zemlje iskoristile protiv Rusije.

Belorusija - odskočna daska ka Rusiji

On je istakao da neprijatelji Belorusije žele da slome vlast i „podmetnu drugu“, koja će tražiti koja će tražiti u inostranstvu da se uvedu trupe.

"Onima na Zapadu nije Belorusija potrebna. Belorusija je, kao i obično, odskočna daska za Rusiju. Ali ne na isti način na koji je Hitler grupu vojske 'Centar' bacio na Moskvu. Druge su tehnologije u pitanju. Treba slomiti aktuelnu vlast, poturiti drugu, koja će se obratiti stranoj državi da uvede trupe i pruži podršku", rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je dodao da je "njima u Belorusiji potrebno tržište na kojem će trgovati svojim proizvodima".

Evropa treba da razmisli šta će biti ako u Belorusiji "eksplodira situacija"

Istovremeno, on je pozvao strane zemlje da razmisle o tome šta će se dogoditi na evropskom kontinentu ukoliko ovde „eksplodira situacija“.

"Treba se smiriti, a oni iz inostranstva treba da se uzmu u pamet, smire i razmisle u šta bi mogla da se pretvori Evropa, ako ovde 'eksplodira situacija'. Vi odlično razumete", rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, vojna pretnja Belorusiji od strane Zapade zaista postoji. Podsetio je da je NATO prebacio 18 aviona ka beloruskim granicama i počeo da izvodi vežbe.

Ako se neko samo drzne da "pipne" zapadnu granicu....

Lukašenko je naglasio da će Minsk i Moskva uključiti zajedničke grupe oružanih snaga ukoliko se neko drzne da dirne zapadnu granicu Savezničke države.

On je istakao tokom radne posete preduzeću LLC „Savuškin-Orša“ u Vitebskoj oblasti da na teritoriji Belorusije ne postoji nijedan vojnik Ruske Federacije, kao i da zemlja ima dovoljno sopstvenih snaga da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

"Nijedan vojnik iz Rusije nije prešao našu granicu. Mi i dalje izlazimo na kraj sami. Ali nama glas, ruka ili noga neće ni zadrhtati da zajedno 'regulišemo' sve one koji se drznu da dirnu našu zapadnu granicu Savezničke države", rekao je Lukašenko.

Verujem da je ruska vakcina kvalitetna

Beloruski lider se osvrnuo i na pitanje ruske vakcine protiv kovida 19, rekavši da veruje u njen dobar kvalitet i podsetio da je porodica ruskog predsednika već isprobala.

"Evo zašto verujem Putinu – on je na svojoj porodici testirao tu vakcinu. Zato smo se dogovorili da i nas uključe. Oni su veoma ozbiljno prošli faze. Mnogi poznati oligarsi su se vakcinisali", rekao je Lukašenko.

On je dodao da mu je ruski predsednik obećao da će Belorusija biti prva koja će dobiti tu vakcinu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...