NEMAČKA OPREZNO KRITIKUJE RUSIJU: Treba više uraditi u slučaju Navaljnog, ali nam trebaju i dobre veze sa Moskvom!
Foto: EPA / Kay Nietfeld / POOL

klimavi odnosi

NEMAČKA OPREZNO KRITIKUJE RUSIJU: Treba više uraditi u slučaju Navaljnog, ali nam trebaju i dobre veze sa Moskvom!

Planeta -

Rusija treba da uradi više da rasvetli slučaj Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionara koji se nalazi u berlinskoj bolnici posle verovatnog trovanja, rekao je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

"Sa jedne strane potrebne su nam konstruktivne veze sa Moskvom. Jer bez Rusije ili protiv Rusije Evropa ne postaje sigurnija. Sa druge strane kažemo jasno da su se nadvili oblaci nad našim odnosima. Sankcije treba da se održe ako se ništa ne promeni na terenu", rekao je Mas u govoru u Parizu pred ambasadorima Francuske u Evropi uz svog francuskkog kolegu Žan-Iv Le Driana.

Moskva je u četvrtak, nedelju dana posle dogadjaja, najavila da je krenula u preliminarno razmatranje slučaja Navaljni koji je prema nemačkim lekarima žrtva trovanja, za šta ruske pravosudne vlasti kažu da nemaju nikakve dokaze.

foto: EPA / Kay Nietfeld / POOL

Rusko tužilaštvo je takodje navelo da nema nikakve dokaze o namernim kriminalnim delima protiv Navaljnog iako je u toku preliminarna istraga.

foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Glavni protivnik vlasti predsednika Vladimira Putina, autor publikacija koje ukazuju na korupciju ruske elite i koje se šire preko društvenih mreža u subotu je prebačen iz bolnice u Sibiru u Berlin.

Kurir.rs / Berlin, Foto: EPA / Kay Nietfeld / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track