MAKRON U LIBANU POSADIO DRVO KEDRA: Za 100. rođendan države simbol dugovečnosti! (FOTO)
Foto: EPA / GONZALO FUENTES

bejrut

MAKRON U LIBANU POSADIO DRVO KEDRA: Za 100. rođendan države simbol dugovečnosti! (FOTO)

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron posadio je danas u šumi severno od Bejruta, povodom stogodišnjice Libana, stablo kedra - simbola dugovečnosti koji je i na zastavi te države.

Cilj njegove posete je da doprinese prevazilaženju ekonomske i finansijske krize bez predsedana u Libanu i posledica najrazornije eksplozije u istoriji te male mediteranske zemlje u bejrutskoj luci 4. avgusta, kada je poginulo 190 ljudi, a ranjeno više od 6.000.

Predsednik Libana Mišel Aun imenovao je u ponedeljak ambasadora u Nemačkoj, Mustafu Adiba, za novog premijera Libana pošto ga je podržala većna političkih partija i lidera.

foto: EPA / STEPHANE LEMOUTON / POOL

Ali, Adliba (48), malo poznatog javnosti, ne prihvataju aktivisti i javnost zahtevajući da se povuku političari koji su dugo vladali zemljom.

Francuska i međunarodna zajednica su najavili da neće dati finansijsku pomoć ukoliko Liban ne sprovede reforme radi suzbijanja široko rasprostranjene korupcije i lošeg upravljanja koji su tu zemlju doveli na ivicu bankrotstva.

Adib koji ima libansko i francusko državljanstvo, obećao je da će nastojati da izdejstvuje dogovor o pomoći Medjunarodnog monetarnog fonda.

foto: EPA / STEPHANE LEMOUTON / POOL

Odmah po sinoćnom dolasku, Makron se sastao s popularnom libanskom pevačicom Fairuz u njenom domu kraj Bejruta, a kasnije i s bivšim Saadom Haririjem.

Francuski predsednik je danas je otišao u šumu na severoistoku Libana da posadi drvo povodom 100 godina od stvaranja preteče savremenog Libana koji je ;bio francuski protektorat do proglašenja nezavisnosti 1943. godine.

foto: EPA / Wael Hamzeh

Šumu su nadletali francuski borbeni avioni, ostavljajući dimni crveno-beli trag u bojama libanske zastave.

Makron je potom posetio u bejrutsku luku gde je 4. avgusta eksplodiralo skoro 3.000 tona amonijum nitrata razorivši i deo glavnog grada.

On je Bejrut posetio svega ;dva dana posle eksplozije, dočekan kao heroj, ali je tada ;libanske političare upozorio ;da im neće davati "blanko čekove" jer nemaju poverenje naroda i pozvao na stvaranje novog političkog poretka.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track