NEMAČKA VLADA: Navaljni otrovan nervnim gasom NOVIČOK! ISTA SUPSTANCA KAO KOD SKRIPALJA!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

šok rezultat

NEMAČKA VLADA: Navaljni otrovan nervnim gasom NOVIČOK! ISTA SUPSTANCA KAO KOD SKRIPALJA!

Planeta -

Nemačka vlada saopštila je danas da su u uzorcima ruskog opozoicionog lidera Alekseja Navaljnog pronađeni tragovi nervnog gasa novičok.

Toksikološki testovi krvi Navaljnog Sprovedeni u nemačkoj vojnoj laboratoriji dali su "neoborive dokaze" da je on otrovan novičokom, stoji u saopštenju.

"Savezna vlada će obavestiti partnere u EU i NATO o rezultatima istrage. S partnerima će raspraviti o odgovarajućem zajednčkom odgovoru", ističe Berlin.

foto: Profimedia / HENNING SCHACHT

Kancelarka Angela Merkel hitno se sastala s najbližim saradnicima, a za kasnije popodne je najavljeno obraćenja nemačkih ministara spoljnih poslova i odbrane Hajka Masa i Anegret Kramp-Karenbauer, prenosi Hina.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert rekao je da je "zapanjujuće to što je Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji", prenosi CNN.

Dodao je da nemačka vlada najsnažnije osuđuje napad i poželeo Navaljnom pun oporavak.

Navaljni, oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina leči se u bolnici u Berlinu nakon što mu je 20. avgusta pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu.

On je lečen u bolnici u Omsku, a kasnije prebačen u Berlin, nakon čega su nemački doktori izmjavili da ima indicija da je otorovan.

Novičok je nervni agens kojim su pre dve godine u Velikoj Britaniji otrovani bivši britansko-ruski dvojni agent Sergej Skripalj i njegova ćerka.

Kurir.rs / Tanjug,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track