U VUHANU PONOVO OTVORENE ŠKOLE POSLE 7 MESECI: Deci se meri temperatura, savet roditeljima da izbegavaju javni prevoz
Foto: Profimedia/STR/AFP

strah od novog širenja virusa

U VUHANU PONOVO OTVORENE ŠKOLE POSLE 7 MESECI: Deci se meri temperatura, savet roditeljima da izbegavaju javni prevoz

Planeta -

Nakon sedam meseci u kineskom gradu Vuhanu u utorak su ponovo otvorene škole i počela je nastava, javlja Rojters. I premda se svi raduju povratku u normalno stanje, roditelji i učitelji strahuju od ponovnog širenja virusa.

Vuhan, iz kojeg je krenula globalna pandemija, dopustio je otvaranje više od 2.800 obrazovnih institucija za skoro 1,4 milion učenika.

Ispred osnovne škole "Vuluo Road" život se vratio u normalu, deca su ispred škole, roditelji ih prate.

"Tokom epidemije deca su bila kod kuće više od pola godine. I u svim aspektima nisu se mogla obrazovati onako dobro kako bi to bilo u školi", rekao je Vei Fanling koja je ručala sa svojim 12-godišnjim sinom. Rekla je kako je odahnula kad je čula da škola ponovo počinje, no da će i dalje ostati oprezni.

foto: Profimedia/STR/AFP

"Iako je epidemija gotova, ne smemo to shvatati olako", rekla je.

U Vuhanu od sredine maja nije bilo lokalne transmisije

U Vuhanu je od korona virusa umrlo 3.869 ljudi, što je više od 80 posto slučajeva u celoj Kini, ali od sredine maja u ovom gradu nije bilo lokalne transmisije.

I dok obrazovne institucije nastoje da proteklu burnu školsku godinu ostave iza sebe, još uvek preduzimaju posebne mere poput redovnog merenja temperature kod dece, prenosi Index.hr.

foto: Profimedia/STR/AFP

Osim toga, vlasti su savetovale roditeljima da izbegavaju javni prevoz koliko god je to moguće. Autobusi su tako poluprazni, a učenike u školu voze automobilom roditelji ili idu na električnim skuterima.

Univerzitet Vuhan zatvorio je kampus kako bi sprečio dolaske posetilaca koji tu ne žive. Svi studenti biće testirani pre nego što im se dozvoli povratak. A oni koji dolaze iz inostranstva moraće u 14-dnevni karantin.

Kurir.rs/Rojters/Index.hr

Foto: Profimedia/STR/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja