PANDEMIJA KORONE U SVETU: U Indiji skoro 4 miliona zaraženih, Brazil prešao tu cifru, u SAD više od 6,1 milion obolelih
Foto: Profimedia

kovid-19

PANDEMIJA KORONE U SVETU: U Indiji skoro 4 miliona zaraženih, Brazil prešao tu cifru, u SAD više od 6,1 milion obolelih

Planeta -

Broj zaraženih korona virusom u Indiji porastao je za dodatnih 83.341 i ta zemlja je sa više od 3,9 miliona inficiranih blizu ukupnom broju Brazila, drugom na svetu. Brazil je potvrdio više od 4 miliona infekcija, dok Sjedinjene Države imaju više od 6,1 miliona zaraženih ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Indijsko ministarstvo zdravlja prijavilo je danas 1.096 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, pa je ukupan broj umrlih od početka izbijanja pandemije 68.472.

Indijska stopa smrtnosti od 1,75 odsto znatno je ispod globalnog proseka od 3,3 odsto, saopštilo je ministarstvo. Stručnjaci su istraživali da li su neke indijske države umanjile broj smrtnih slučajeva.

U Indiji je samo u avgustu registrovano skoro 2 miliona slučajeva korona virusa. Pune, Mumbaj, Nju Delhi i Čenaj su najteže pogodjeni gradovi, ali nova žarišta i dalje dovode do povećanja broja obolelih u ruralnim oblastima.

U zemlji sa 1,4 milijarde ljudi, samo ona mesta koja su najviše pogodjena virusom ostaju zaključana.

Na pijacama i drugim javnim prostorima su ogromne gužve a mere poput maski i socijalnog distanciranja se uglavnom ne primenjuju.

Opravdavajući ukidanje ograničenja zaključavanja uprkos porastu infekcija, ministar zdravlja je rekao da su povećani kapaciteti za testiranje.

"Iako su životi važni, životni resursi su podjednako važni", rekao je on.

Indijska ekonomija je pala za 23,9 odsto u tromesečju od aprila do juna, što je njen najveći pad u najmanje 24 godine.

ZA 24 SATA JOŠ PREKO 80.000 ZARAŽENIH U INDIJI

U Indiji je u prethodna 24 sata potvrđen 83.341 novi slučaj COVID-19, čime je ukupan broj obolelih u ovoj zemlji porastao na 3,94 miliona.

Od posledica zaraze korona virusom preminulo je još 1.096 pacijenata, 68.472 od početka pandemije.

Indija se trenutno nalazi na trećem mestu u svetu po broju zaraženih, iza Sjedinjenih Država i Brazila, prenosi agencija Rojters.

UKRAJINA: REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH

Ukrajina je prijavila rekordan broj novozaraženih korona virusom u jednom danu - 2.723, saopštile su vlasti.

Prethodnog dana prijavljeno je 2.495 slučajeva korona virusa, javio je Rojters.

Ukrajina je uvela zabranu za ulazak stranih građana u zemlju do 28. septembra i produžila stroge epidemiološke mere do kraja oktobra, kako bi se smanjio veliki broj novih slučajeva zaraze.

MEKSIKO

U Meksiku je u prethodna 24 sata potvrđeno 5.937 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posledica COVID-19 preminulo još 513 pacijenata.

Meksiko je od početka pandemije zabeležio 616.894 slučajeva COVID-19, kao i 66.329 smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti, prenela je agencija Rojters.

Vlada ove zemlje je saopštila da je stvaran broj zaraženih najverovatnije veći nego što zvanični podaci pokazuju.

KINA

Kina je prijavila još 25 slučajeva korona virusa, što je povećanje u odnosu na prethodni dan, kada je zabeleženo 11 novozaraženih osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija navodi da su svi prijavljeni slučajevi importovani iz inostranstva, što znači da je Kina 19. dan zaredom bez lokalnih transmisija virusa, javio je Rojters.

Broj asimptomatskih slučajeva porastao je na 26, dok je prethodnog dana prijavljeno 12 slučajeva zaraze bez simptoma.

Ukupan broj zaraženih u Kini popeo se na 85.012, dok je broj preminulih od posledica kovid-19 ostao nepromenjen i iznosi 4.634.

foto: Profimedia

AUSTRALIJA

U australijskoj državi Viktorija je u poslednja 24 sata još 59 osoba preminulo od posledica COVID-19, što je najveći broj smrtnih slučajeva zabeležen u jednom danu na teritoriji čitave Australije.

Viktorija je u prethodna 24 sata potvrdila i 81 novi slučaj zaraze korona virusom, prenela je agencija Rojters.

U Australiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo oko 26.100 ljudi, dok je od posledica COVID-19 do sada preminulo 737 pacijenata.

Premijer Australije Skot Morison nastoji da podstakne državnu vladu i vladu saveznih država da otvore granice, dok se zemlja suočava sa recesijom po prvi put u poslednjih 30 godina.

Drugi talas epidemije u Australiji usledio je usled povećanja broja obolelih u prestonici Viktorije Melburn, koji se bliži okončanju šestonedeljnog karantina. Državne vlasti su, međutim, saopštile da bi restrikcije u Melburnu mogle da budu produžene.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track