BRAZILSKO PLEME UBILO VLADINOG SLUŽBENIKA: Zaurlao je, izvukao strelu iz grudi i samo pao
Foto: Youtube/Printscreen

ne razlikuju prijatelje od neprijatelja

BRAZILSKO PLEME UBILO VLADINOG SLUŽBENIKA: Zaurlao je, izvukao strelu iz grudi i samo pao

Planeta -

Vladin službenik i vodeći ekspert za izolovana amazonska plemena, Rijeli Fransisćato (56), ubijen je strelom koja ga je pogodila u grudi nakon što se približio plemenskoj grupi koju je želeo da zaštiti.

Fransisćato proveo je celu karijeru kao službenik u državnoj agenciji za plemenske zajednice Funai, gde je radio na uspostavljanju rezervata koji bi zaštitili plemena koja nemaju kontakta sa spoljašnjim svetom.

Ove srede, kada se približio plemenskoj zajednici koja živi pored rezervata Uru Eu Vau Vau, na granici s Bolivijom, pogođen je strelom.

"Zaurlao je, iščupao strelu iz grudi, potrčao 50 metara i beživotno pao", rekao je policajac koji je pratio ekspediciju.

Nevladina organizacija Kanindé, kojoj je Fransisćato osamdesetih godina bio jedan od suosnivača, poručila je kako plemenske zajednice ne razlikuju prijatelje od neprijatelja u spoljašnjem svetu.

Njegova smrt dolazi u trenutku kada su indijanske zajednice u Brazilu posebno ugrožene zbog ilegalnih drvoseča i rudara zlata koji su ohrabreni politikom desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, čiji je cilj razvoj Amazonije i smanjenje rezervata.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track