NISU SVI VIKINZI BILI SKANDINAVCI: Naučnici otkrili nekoliko novina o nekadašnjim okrutnim ratnicima
Ilustracija, Foto: Profimedia

dnk analiza pokazala

NISU SVI VIKINZI BILI SKANDINAVCI: Naučnici otkrili nekoliko novina o nekadašnjim okrutnim ratnicima

Planeta -

Sekvenciranje DNK ostataka Vikinga pokazuje da možda nisu svi bili Skandinavci, prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Priroda (Nature).

Multinacionalni tim predvođen univerzitetima Kembridž i Kopenhagen analizirali su 442 kostura Vikinga, odnosno, Normana sahranjena širom Evrope i Grenlanda i otkrili da "vikinški identitet nije bio ograničen samo na ljude skandinavskih gena".

Vođa istraživanja Eske Vilerslev kaže da analiza sugeriše "značajni genski uvoz" u Skandinaviju iz južne Evrope i Azije pre početka vikinškog razdoblja povezanog s godinom 793. i normanskim upadom u manastir u Lindisfarneu na britanskoj severnoj obali.

Tokom iduća tri veka "skandinavska dijaspora uspostavila je trgovačke lokacije i gradove od američkog kontinenta do azijskih stepa".

foto: Profimedia

Na tom ogromnom području Vikinzi su širili ideje, tehnologije, jezik, verovanja i veštine, kaže Soren Sindbaek, arheolog iz muzeja Moesgard u Danskoj.

Vikinzi, koji su izvodili okrutne napade širom zapadne Evrope i trgovali robljem na području današnje Rusije i Bliskog istoka, utemeljili su Dablin, irski glavni grad, dali svoje ime francuskoj Normandiji i krajem 9. veka pomogli da se uspostavi Kijevska Rusija.

Takva dostignuća mogla su da izazovu divljenje i imitiranje iako je vikinška bezobzirnost uterivala strah širom Evrope.

Prema naučnicima, kosturi u Škotskoj "sahranjeni s mačevima i drugim vikinškim obeležjima ne pokazuju znakove mešanja gena sa Skandinavcima", što pokazuje "drugačiju stranu odnosa od vikinških pljački i pustošenja".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja