Najnovije vesti

NEMCI POŽURILI DA ISTRAŽE NAVODNO TROVANJE NAVALJNOG: Evo kako ih je mininiralo njihovo tužilaštvo
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, EPA / YEVGENY FELDMAN

BRUKA

NEMCI POŽURILI DA ISTRAŽE NAVODNO TROVANJE NAVALJNOG: Evo kako ih je mininiralo njihovo tužilaštvo

Planeta

Nemačka ne može da započne krivičnu istragu o tome šta se dogodilo Alekseju Navaljnom, jer se incident dogodio u drugoj zemlji, piše nemački list "Zidojče cajtung".

Kako navodi list, čak i pre nego što je nemačka kancelarka Angela Merkel objavila rezultate analiza Navaljnog, savezna vlada pitala je Generalno tužilaštvo u Karlsrueu da li neko u Nemačkoj može da vodi istragu, ali su tamo kao odgovor "odmahnuli glavom".

U članku se ističe značajna razlika između incidenta sa Navaljnim i navodnog trovanja bivšeg agenta GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji: Skripalji su, prema tvrdnjama britanskih vlasti, bili otrovani u Solzberiju u Engleskoj, dok se incident sa blogerom dogodio u Rusiji.

Nemačka policija mogla bi se pridružiti istrazi u slučaju da se stanje Navaljnog naglo pogoršalo. Ali čak i u tom slučaju, incidentom bi se bavilo tužilaštvo u Berlinu, a ne Generalno tužilaštvo u Karlsrueu, ističe list.

Profesor krivičnog prava sa Univerziteta Humbolt u Berlinu Martin Heger, rekao je ranije da ne postoje osnove za pokretanje krivičnog postupka zbog incidenta sa Navaljnim. To bi se moglo dogoditi u slučaju njegove smrti ili ozbiljnih povreda.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "Novičok".

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...