ORBAN VIŠE NEGO SIGURAN U TRAMPOVU POBEDU: Nisam pravio planove ni za kakav drugi ishod
Foto: EPA / Martin Divisek

prognoza

ORBAN VIŠE NEGO SIGURAN U TRAMPOVU POBEDU: Nisam pravio planove ni za kakav drugi ishod

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je uveren da će američki predsednik Donald Tramp osvojiti novi mandat na izborima u novembru i poručio da nije pravio planove ni za kakav drugi ishod.

"Jedini razlog zbog kojeg sedim ovde nakon što sam proveo više od 30 godina u politici je to što uvek verujem u svoj plan A", rekao je Orban.

On je naglasio da Mađarska ima izuzetno dobar odnos sa Trampom, ocenivši da će, u slučaju da demokratski predsednički kandidat Džo Bajden pobedi na izborima, "nivo otvorenosti, ljubaznosti i uzajamnog pomaganja biti manji".

"Ali moja računica je OK. On (Tramp) će pobediti", poručio je Orban.

Upitan kako bi Trampova pobeda uticala na EU, Orban je rekao da bi to bio udarac za one koji smatraju da je blok izgrađen oko institucija.

foto: EPA / Tannen Maury

"Ako Evropsku uniju shvatate kao centralizovanu silu čiji su duh i srce institucije, Tramp nije najbolja opcija, ali ako verujete da Evropska unija nije ništa drugo, već samo zajednica država članica - Tramp je ok, ubedljivo najbolji", rekao je Orban.

On je dodao da će EU, u slučaju da Tramp pobedi na izborima, morati da normalizuje trgovinski odnos sa SAD i da razjasni pitanje dugoročnog prisustva američkih vojnika na evropskom tlu.

Istovremeno, pozdravio je predlog Poljske da ugosti američke vojnike, koji se povlače iz Nemačke, ali je naglasio da nije neophodno da to uradi i Mađarska jer se ona ne suočava sa direktnom pretnjom iz Rusije.

On je dodao da će Mađarska ispuniti zahtev o potrošnji dva odsto BDP-a na NATO odbranu, koji snažno podržava Tramp.

Na pitanje koliko dugo će joj trebati za to, Orban je rekao "ne više od pet godina".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track