Najnovije vesti

PREMIJER JERMENIJE PORUČIO: Za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja! Pregovori treba da se nastave
Foto: Profimedia/Viktor Tolochko/Sputnik

nikol pašinjan

PREMIJER JERMENIJE PORUČIO: Za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja! Pregovori treba da se nastave

Planeta

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja.

Pašinjan je sinoć za televiziju Rosija 1 rekao da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rešenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a.

On je, međutim, dodao da je za takve pregovore potrebna "odgovarajuća atmosfera", prenosi jermenska novinska agencija Armen pres.

"Što se nas tiče, pregovori treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli. To je format kopredsedavajućih Minske grupe", rekao je Pašinjan, ali je dodao da je o pregovorima teško govoriti u trenutku kada su u toku vojne operacije.

Zato pre svega treba zaustaviti nasilje, poručio je.

"Azerbejdžan bi trebalo da prizna da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rešenje. To nije počelo ni od čega. Dugo vremena azerbejdžanska vlada je vršila anti-jermensku propagandu i dugo vremena je pretila da, protivno svim međunarodnim pozivima, planira da pitanje Nagorno-Karabaha reši silom", naglasio je Pašinjan.

On je dodao da se nada da će Azerbejdžan sada, kada, kako je rekao, nije uspeo da sprovede planove svog vojnog rukovodstva, shvatiti da konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojno rešenje.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsedništva Minske grupe - Francuske, Rusije i SAD - ponovili su u utorak apel kopredsedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rešenje sukoba.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...