SVAĐE, UVREDE, POREZ, KORONAVIRUS, MODERATOR: Ovo su ključni trenuci prve tv debate Trampa i Bajdena (VIDEO)
Foto: EPA/Morry Gash / POOL

duel koji je obišao svet

SVAĐE, UVREDE, POREZ, KORONAVIRUS, MODERATOR: Ovo su ključni trenuci prve tv debate Trampa i Bajdena (VIDEO)

Planeta -

Dvojica predsedničkih kandidata, Donald Tramp i Džozef Bajden, održali su prvu predsedničku debatu od tri koje se planiraju pre izbora.

Debata je bila puna prekida, svađa i uvreda, a iako ju je bilo teško gledati, može se izdvojiti šest ključnih trenutaka.

1. Tramp pokušao da uvuče Bajdena u svađu

Pojedini su prokomentarisali da je Trampova strategija navodno bila ta, da je htio da uvuče Bajdena, ali i moderatora Krisa Volasa u svađu kako bi dobio bodove. Kako piše Vašington post, to pokazuje da je Trampu potrebniji preokret trenutnog stanje više nego Bajdenu.

Bajden se ipak držao svojih poruka, nije se previše uvlačio u svađu i odgovarao je Trampu kratko i jasno.

Ipak, u jednom trenutku je izgubio smirenost i rekao Trampu da ućuti, dok ga je u drugom trenutku nazvao klovnom, a u trećem mu poručio da nastavi da brblja.

2. Trampovi odgovori o koronavirusu

Ono što je privuklo veliku pažnju je Trampov odgovor na koronavirus, za koji čak i njegove pristalice kažu da nije bio dobar.

Tramp nije promenio stav ni na debati, a nije pronašao ni nove odgovore. Tramp je govorio o skepticizmu prema maskama pa je potom rekao da su mu maske u redu te da ih on nosi kada misli da ih treba.

Bajden je ipak rekao da Tramp održava skupove na kojima ljudi retko imaju maske.

“Ne brine se on za vas. Ne brine se ni za ljude tamo. Bio je skroz neodgovoran sa socijalnom distancom i nošenjem maski i zapravo ohrabrivao ljude da ih ne nose. I stoga je budala”, zaključio je.

3. Moderator

Kako piše Vašington tajms, moderator Volas nije dobro sproveo debatu. Pišu kako je odmah bilo jasno da bi svakom moderatoru bilo teško, ali kako ova debata jednostavno nije dobro vođena.

Volas je dopustio da Tramp u startu prekida Bajdena, što je dovelo do toga da Bajden počne da prekida Trampa. No novinar Vašington tajmsa primećuje kako je moderator neka pitanja postavljao Trampu počevši s: “Gospodine predsedniče, bićete srećni zbog ovog pitanja."

Ipak, dodaju da je ponekad opominjao Trampa, posebno kasnije u debati.

4. Bajden se distancirao od levice

Jedan od glavnih Trampovih argumenata je da je Biden preblizu ekstremnoj levici. Kada je Tramp počeo govoriti o tome, Bajden je rekao da je on u demokratskoj stranci i kako je njihova platforma ono što on odobrava.

Kada ga je Tramp pokušao povezati s Bernijem Sandersom, Bajden mu je odgovorio kako je on pobedio Sandersa.

5. Trampov napad na Bajdenovog sina

Tramp je pokušao napasti Bidenovog sina Hantera, kada je Bajden govorio o vojnim veteranima. Bajden je spomenuo službu svojeg sina, rekavši kako njegov sin nije gubitnik pri čemu ga je Tramp prekinuo pitanjem govori li o Hanteru.

“Govorim o svom sinu Bou Bajdenu”, rekao je Bajen referirajući se na sina koji je preminuo od raka, javlja Vašington post.

Osim toga Tramp je napao i Huntera za kojeg je rekao da je izbačen iz vojske jer je bio zavisnik od kokaina. Bajden je to porekao i dodao kako je njegov sin imao problema s drogom te kako ga je rešio i kako je stoga ponosan na njega.

6. Tramp odgovorio na pitanje o porezu

Naime, Tramp je odgovorio na pitanje o plaćanju poreza referirajući se na priču Njujork tajmsa.

Nije hteo da govori o konkretnim brojevima te je samo rekao kako je platio milione dolara poreza.

Bajden ga je pozvao da objavi podatke o porezu što je Tramp ignorisao.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA/Morry Gash / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track