FRANCUSKA NA UDARU KORONE: 14.000 novih slučajeva, 63 osobe umrle u poslednja 24 sata, u Parizu alarmantno
Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

porast broja obolelih

FRANCUSKA NA UDARU KORONE: 14.000 novih slučajeva, 63 osobe umrle u poslednja 24 sata, u Parizu alarmantno

Planeta -

Francuska je danas prijavila skoro 14.000 novih slučajeva korona virusa, što je blizu prošlonedeljnog rekordnog dnevnog bilansa.

U poslednja 24 sata registrovano je 13.970 novozaraženih, što je porast u odnosu na juče, kada ih je bilo 12.845, ali ispod rekordnih 16.096.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj time je porastao na 577.505.

Od poslednjeg preseka preminule su 63 osobe, a ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 32.019.

Pariz i periferija bi od ponedeljka mogli da budu u zoni maksimalne pripravnosti ako se nastavi širenje korona virusa, izjavio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

foto: EPA / Julien de Rosa

Takva klasifikacija bi podrazumevala da građani Pariza i neposredne periferije privremeno znatno smanje svoje društvene aktivnosti, među kojima su porodične proslave i večernji izlasci, dok bi barovi i restorani bili potpuno zatvoreni.

Veran je rekao da je šire područje glavnog grada prešao prag koji bi mogao da dovede do uvođenja stanja maksimalne pripravnosti.

Ministar je novinarima rekao da je epidemiološka situacija pogoršana u Lilu, Lionu, Grenoblu, Tuluzu i Sent-Etjenu.

"Ako postojeće mere restrikcije ne budu bile blagotvornije, moraćemo da idemo ka uvođenju stanja maksimalne pripravnosti naredne nedelje", dodao je Veran.

Francuske vlasti su prošle nedelje uvele takvo stanje u Marseju i prekomorskoj teritoriji Gvadelupi, gde su sada na snazi stroga ograničenja, koja su izazvala lokalno nezadovoljstvo.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track